Goud in Nederland

Goud in Nederland

Goud zoeken met een metaaldetectorGoud in Nederland? Ja het is waar, ook in de Nederlandse grond zit goud.
In theorie kun je zelfs overal op aarde goud vinden. Maar vaak zit het te diep, of te moeilijk te bereiken en kost het meer om het uit de grond te krijgen dan het oplevert.

Goud in Nederland

Meestal worden goudaders gevonden in de buurt van kwartsaders en graniet. Helaas herbergt de Nederlandse grond dit niet, of het ligt veel te diep om erbij te komen.
Wel kun je op de strandjes aan de noord-oever van de Rijn met een goudpan in het zand op de kleilaag kleine deeltjes goud vinden. Dit goud is afkomstig van kleine goudaders in de gesteenten van het Zwarte Woud in Duitsland, waar in de loop van miljoenen jaren kleine zijrivieren door de relatief hoge stroomsnelheden goudkorrels in de Rijn hebben achtergelaten.
Een andere optie is om eropuit te trekken met je metaaldetector en je staat er versteld van hoeveel gouden munten, knopen, gespen en andere oude metalen voorwerpen je kunt vinden in weilanden en op stranden.
Natuurlijk is het goud in dit geval niet daadwerkelijk uit Nederland afkomstig en de voorwerpen in andere landen gefabriceerd, maar het blijft een interessante bezigheid.

Goudkoorts in Nijverdal

Goudzoekerspad NijverdalNijverdal is de enige plaats in Nederland waar een heuse goldrush heeft geheerst.
De overheid verleende in 1902 een officiële goudclaim / concessie voor goudmijnveld “Erica” aan 2 gelukzoekers (Emanuel Hompes uit Den Haag en Samuel Frank uit Watergraafsmeer) om hier grootschalig goud te gaan delven.
Helaas bleek deze onderneming geen succes de grond bleek maar 0,035 gram tot 0,086 gram per kubieke meter te bevatten en dat was veel te weinig om de mijn commercieel rendabel te maken.
Het enige dat nog doet terugdenken aan de goldrush in Nijverdal is het Goudzoekerspad langs de spoorlijn en de Goldrush survivalrace.

Goud op bodem Nieuwe Waterweg?

Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed ons land er alles aan om het Nederlandse goud niet in handen van de Duitser te laten vallen. In de jaren voor de oorlog was al ongeveer 80% van ons goud naar veilige locaties in het buitenland vervoerd.
In de nacht van 10 op 11 mei 1940 wilde De Nederlandsche Bank de rest van het goud in veiligheid brengen, maar er was niet genoeg tijd om al het goud aan boord van Loodsboot Nr. 19 te laden omdat de bank zwaar onder Duits vuur lag.
Daarom vertrok Nr. 19 in de vroege ochtend van 11 mei 1940 met 937 goudstaven van 12,5 kilo aan boord richting Engeland.

Loodsboot Nr. 19 ontploft door zeemijn

Rotterdam havenHelaas kwamen de goudstaven nooit aan in Engeland, want Nr. 19 voer ter hoogte van Vlaardingen op een magnetische zeemijn en zonk met het goud naar de bodem van de Nieuwe Waterweg.
Meteen na de Nederlandse capitulatie gingen de Duitsers op zoek naar de goudbaren en wisten er in totaal 816 te vinden die tot op de dag van vandaag in een kluis in Zwitserland liggen omdat de Nederlandse regering ze niet opeist.
Later zijn er nog een aantal goudstaven gevonden, maar er missen echter nog steeds 6 blokken goud die in 1940 met de loodsboot ten onder gingen.
Dus als je nog eens “makkelijk” goud in Nederland wil vinden zou ik zeggen doe je duikpak aan en speur de modderige bodem van de Nieuwe Waterweg tussen Rotterdam en Vlaardingen af en misschien heb je geluk.

Zelf goud zoeken in Nederland?

Kun je niet wachten om zelf aan de slag te gaan en met een goudpan zelf goud (schilfers) te vinden in de rivierbeddingen?
Of wil je op zoek naar oude gouden munten uit de Romeinse tijd die je zomaar eens met een metaaldetector in een weiland kunt vinden?
Dan heb je geluk, want hieronder vind je exclusieve links met aanbiedingen van de beste goudpannen en metaaldetectors op Bol.com.

Eén gedachte over “ Goud in Nederland

Reacties zijn gesloten.