Na 5 jaar weer goud geproduceerd in Bendigo

Na 5 jaar weer goud geproduceerd in Bendigo

Goud geproduceerd in BendigoIn de Australische stad Bendigo is voor het eerst in vijf jaar weer goud geproduceerd, zonder dat men hiervoor erts hoefde op te graven.
In een goudmijn in deze historische stad uit de goudkoorts kon de nieuwe eigenaar een goudstaaf van bijna 2 kilo produceren na een grote schoonmaak.
GBM Gold nam de Bendigo Goldfield goudmijn in mei over en kon dit goud produceren na het verwerken van het achtergebleven erts in de goud wasinstallatie.
Het erts, met dus nog veel goud erin, werd in de machines achtergelaten door de vorige eigenaar.

Goud geproduceerd uit afvalgrond

GBM kon van dit “afvalgoud” een goudstaaf met een gewicht van 62 Troy Ounce (1,94 kilo) produceren. Het goud heeft een waarde van ruim €75.000.
Dit goud komt enkel en alleen uit de opruimwerkzaamheden, zegt John Harrison, CEO van GBM Gold.
Waar het goud wordt geconcentreerd kan het goud blijven plakken in de machine, als je vervolgens de bovenkant eraf haalt levert dit veel goud op, voegt hij eraan toe.
Het bedrijf zal zich nu gaan richten op het verwerken van de zandgrond in de Kangaroo Flat Sand Dam, wat volgens Harrison 7.000 ounce (220 kilo) goud kan opleveren.

Zand wordt doorverkocht aan betonbedrijf

Beton uitsmerenWanneer het goudmijnbedrijf dit zand heeft verwerkt wordt het zand verkocht aan een bedrijf die beton produceert.
Harrison benadrukt dat ze uiteindelijk ook goud gaan winnen in de goudmijn zelf, maar het kan nog geruime tijd duren voordat deze werkzaamheden zullen starten.
We schatten dat er ongeveer 7.000 ounce goud in het zand van de dam zit en hier beginnen we volgend jaar aan te werken. Ook kijken we naar het ondergrondse potentieel van Bendigo.
We zijn echter nog maar net gearriveerd en moeten alle data nog verwerken. Hierna moeten we een plan van aanpak bedenken om de meest veelbelovende gebieden te bereiken. Het uitwerken van zo’n plan duurt langer dan 12 maanden, veel langer! zei Harrison.

Hoeveelheid goud stelt niks voor

Volgens hoogleraar Gavin Mudd van de Monash universiteit in Melbourne stelt de hoeveelheid geproduceerd goud tot nu toe van GBM niet zoveel voor.
Hij denkt dat de kosten van deze grote schoonmaak hoger zijn dan de totale goudopbrengst, volgens hem zelfs ongeveer het dubbele.
Het is echter een goede zet van GBM Gold om de Bendigo Goldfield te heropenen, want volgens Mudd zit er nog genoeg goud in de grond om jaren succesvol goud te produceren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.