Goud dredge

Goud dredge

Goud dredge mechanische bakkenEen goud dredge is een drijvende goudfabriek waarmee goud van een rivierbedding, of de bodem van een rivier kan worden gewonnen.
De eerste goud dredges waren grote logge machines gebouwd in de eerste helft van de 20e eeuw.
Een grote goud dredge gebruikt mechanische bakken voorop de dredge die in een aaneengesloten circulerende beweging grote hoeveelheden grond af kunnen graven.
Hierna wordt de opgegraven grond meteen met behulp van het water om zich heen door een goud wasinstallatie gevoerd, waarna de uitgeputte grond via een lopende band achter de dredge beland.

Historie van de goud dredge

Goud dredge in de Klondike, tegenwoordig openluchtmuseumRond 1860 toen al het makkelijk bereikbare goud tijdens de goudkoorts in Californië inmiddels gevonden was moest er een professionelere aanpak worden verzonnen om het overgebleven dieper zittende goud te winnen.
Gigantische goud dredges werden toen gebouwd, deze dredges schepten miljoenen tonnen aarde van de bodem van rivieren. Tegenwoordig zijn een aantal van deze achtergebleven dredges touristische attracties geworden.

Tegenwoordig

Vanaf 1990 is het dredgen naar goud weer een populaire vorm van goud mijnen geworden. Ontwikkelingen in techniek maken het mogelijk om met eenpersoons dredges afgelegen plekken aan te doen, die voor de gignantische dredges uit de goldrush niet bereikbaar waren.