Goud diefstal in West-Australië

Goud diefstal in West-Australië

Na een grote goud diefstal waarschuwt de Goud diefstal nuggetAustralische politie goudzoekers dat ze niet op andermans goudclaims mogen komen.

Deze waarschuwing kwam nadat de speciale politie eenheid van Kalgoorlie vier zogenaamde “claimjumpers” heeft aangehouden.

Ze hebben ruim een kilo goud in beslag genomen die de illegale goudzoekers rond 4 juni van een geregistreerde goudclaim hebben meegenomen.

De Gold Stealing Detection Unit (GSDU) zegt dat ze de mannen een aantal dagen na de diefstal hebben aangehouden en het goud met een waarde van ruim €45.000 in beslag hebben genomen.

Goud diefstal in West-Australië

Mensen denken dat het hun Godgegeven recht om overal goud te zoeken met hun metaaldetectors.

Er is geen excuus voor het negeren van de wet en er bestaat geen misverstand over waar je wel en niet goud mag zoeken, zegt detective Bill Little.

Echter dit is niet alles, er is ook een zeldzaam goudklompje in beslag genomen, een nugget die vast zit geweven in een klein stuk gesteente.

Helaas is de nugget in delen gebroken om het goud onder de vier verdachten te verdelen.

Zeldzame goudklomp

Een aantal experts hebben het goudklompje gezien en ze zijn het er allemaal over een dat het een zeldzaam exemplaar is.

We vermoeden dat de nugget opgesplitst is om het te verdelen tussen de vier verdachten, maar dit moeten we nog nader onderzoeken, zegt detective Little.

De politie wil geen commentaar geven op de eventuele waarde van de goudklomp wanneer deze nog intact was geweest, maar naar schatting zou deze rond €5.000 hebben gelegen, omdat het een ware collectors item had geweest.

Drukke periode voor GSDU

Deze aanhoudingen komen in een drukke periode voor de GSDU, wat nog steeds de oudste specialistische onderzoekseenheid is van de politie van West-Australië.

De eenheid werd in 1907 in het leven geroepen om goud diefstal van de West-Australische goudvelden te onderzoeken. Tegenwoordig onderzoekt de eenheid alle criminele activiteiten die gelinkt kunnen worden aan de goudindustrie in heel West-Australië.

Door een gezamelijk onderzoek met de Perth Mint afgelopen maand liep een werknemer tegen de lamp die voor meer dan 50.000 euro goudstaven en gouden munten had gestolen.

Stijging goudprijs na Brexit

Detective Little zegt dat illegale goudzoekers en claimjumpers zijn eenheid de afgelopen weken bezig heeft gehouden, vooral na de stijging van de goudprijs na de Brexit.

We willen aan iedereen die hier goud zoekt duidelijk maken dat ze zich aan de regels moeten houden.

Ga niet op zoek naar goud waar dit niet mag, want we zijn actief aanwezig in de regio, net als het ministerie van mijnbouw trouwens, zegt Little.

De vier verdachten moeten waarschijnlijk aan het einde van de maand voor de rechtbank verschijnen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.