Goud dat blijft drijven op een cappuccino? Het bestaat!

Goud dat blijft drijven op een cappuccino? Het bestaat!

Goudklomp drijvend op cappuccinoEen stukje goud zo licht dat het niet zinkt in een cappuccino? Het kan en het heeft een aantal fascinerende technologische toepassingen.
Het 20-karaats goudklompje dat u in bovenstaande afbeelding ziet drijven op een cappuccino is feitelijk een nieuw soort schuim.

Goud als schuim

Letterlijk is het goud in de vorm van schuim en het is de eerste keer dat goud in deze toestand is gecreëerd.
Hoewel het bijna onmogelijk is om dit stukje goud schuim met het blote oog te onderscheiden van een normale nugget is het duizend keer lichter dan regulier goud.
En zoals te zien is in de afbeelding is het zelfs lichter dan melkschuim.

“Deze zogenaamde aerogel is duizend keer lichter dan conventionele goud legeringen,” zegt Raffaele Mezzenga, leider van het onderzoeksteam.
“Het is lichter dan water en bijna net zo licht als lucht.”
Het nieuwe kostbare materiaal is met de hand smeedbaar en bestaat uit 98 deeltjes lucht en slechts 2 deeltjes vaste stof.

Drijven op melkschuim symbolisch

Drijven op melkschuim is niet alleen voor de show, het is symbolisch. Wetenschappers hebben deze ultra-lichte vorm van goud bereikt door goud te mengen met melkvezels.
Deze melkvezels zijn eerst verhit, waaruit vezels ontstonden van een nanometer dikte. Deze vezels zijn daarna in een oplossing van goudzouten geplaatst.
Opmerkelijk is dat dit proces wetenschappers ook in staat stelt de optische eigenschappen van het goud te veranderen, zoals de kleur.
“De optische eigenschappen van goud hangen sterk af van de grootte en de vorm van de gouddeeltjes,” legt Gustav Nyström, een postdoc van Mezzenga’s onderzoeksgroep, uit.
“Hierdoor kunnen we zelfs de kleur van het materiaal veranderen. Als we bijvoorbeeld de condities bij de reactie veranderen om te voorkomen dat het goud kristalliseert tot microdeeltjes maar wel in de kleinere nanodeeltjes, resulteert dit in een donkerrode kleur goud.”

’s Werelds duurste kopje koffie

Naast het maken van ’s werelds duurste kopje koffie heeft kan het nieuwe materiaal tal van andere praktische toepassingen hebben.
Bijvoorbeeld door zijn lichtere gewicht zou het gebruikt kunnen worden in ultra-lichte juwelen en horloges, het poreuze karakter kan het ook ideaal maken voor chemische katalyse.
Ook kan het bijdragen in het ontwikkelen van gespecialiseerde druksonsoren.
“Bij een normale atmosferische druk raken de individuele gouddeeltjes in het materiaal elkaar niet en geleid de goud aerogel geen elektriciteit,” zegt Mezzenga.
“Maar wanneer de druk verhoogt wordt, drukt het geheel samen en raken de deeltjes elkaar, hierdoor gaat het materiaal elektriciteit geleiden.”
Gold nugget floating on a cappuccino

Goudklompje drijft op een cappuccino

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.