Klondike Legend

Klondike Legend

In deze speciale aflevering van Gold Rush vertelt Tony Beets openhartig hoe hij zich heeft opgewerkt van arme Friese boer tot legendarische goudzoeker in de Canadese Klondike.

Tony Beets terug in Friesland

Tony Beets milks a cowTony Beets reist meer dan 6.000 kilometer terug naar het kleine Friese dopje Burgwerd waar hij opgroeide tot hij op 24-jarige leeftijd emigreerde naar Canada.
Tony loopt met zijn vrouw Minnie over de oude familieboerderij en ontdekt dat een paaltjes die hij heeft geplaatst er na 35 jaar nog steeds staan, hoewel ze in de loop der jaren wel wat schever zijn gaan staan.
In zijn gedachten was de boerderij en het land eromheen veel groter dan het in werkelijkheid is.
Vanaf 7-jarige leeftijd werd Tony al aan het werk gezet op de boerderij en nu jaren later melkt hij weer een koe met de hand en dit gaat hem als vanouds makkelijk af, net of heeft hij nooit iets anders gedaan.
Hoewel hij het leuk vond om weer eens te doen is Tony wel blij dat hij het niet zij hele leven heeft hoeven te doen, maar als hij even proeft kan hij de smaak van verse koeienmelk nog wel steeds waarderen.
Ook Minnie vindt het vreemd om weer op de boerderij te zijn en fantaseert over hoe het had kunnen zijn.
Ze denkt dat ze ook hier wel een leven hadden kunnen opbouwen, maar dat dat wel een heel ander leven zou zijn dan ze nu hebben.
Tony’s moeder Magda woont nog steeds vlakbij de familieboerderij, sinds het overlijden van Tony’s vader Klaas 10 jaar geleden woont ze hier alleen.

Tony’s moeder nog fris en fruitig

Op 82-jarige leeftijd is ze nog heel zelfstandig, ze rijdt nog in een auto, fietst nog dagelijks en ook haar tuin kan ze nog zelf onderhouden, ook spreekt ze opmerkelijk goed Engels.
Tony Beets as a child with the cowsVeel mensen uit Tony’s oude omgeving dachten voor het zien van Gold Rush dat Tony langs de rivier zat met een goudpan, zoals mensen vroeger goud wonnen.
Op de vraag of mensen haar wel eens aanspreken op het vloeken van Tony Beets zegt ze dat de mensen hem zelfs Tony ‘PIEP’ noemen.
Zijn moeder vertelt dat Tony als kind altijd al heel druk was en nooit stil kon zitten. Op een dag waren ze hem kwijt en vond ze hem bij zijn vader in het weiland. Hierna bonden ze hem wel eens vast aan een touw zodat hij niet weg kon lopen.

Ongeluk Tony’s vader

Toen Tony Beets 15 jaar was kreeg zijn vader Klaas een ongeluk. Tony was boven bovenop de hooistapel aan het werk, terwijl zijn vader onder stond toen een hooibaal van de stapel op zijn vader viel.
Een hooibaal van 20 kilo viel van ongeveer 5 meter hoogte en landde op de schouders van Tony’s vader. Toen Tony naar beneden rende zag hij zijn vader liggen. Hij was nog bij bewustzijn, maar wel verlamd.
Na twee weken ging het weer beter met zijn vader, maar hij heeft nooit meer op de boerderij kunnen werken, dit veranderde alles voor Tony.
Tony en Minnie Beets in FrieslandHij had geen keuze, hij moest nu al het werk op de familieboerderij op zich nemen omdat er wel brood op de plank moest komen.

Baggeren in het bloed

De oude boerderij van de familie Beets wordt omringt door sloten en kanalen en toevallig zijn er baggerwerkzaamheden aan de gang in de buurt.
Deze kans laat hij niet onbenut en gaat een kijkje nemen. Alleen baggeren ze hier niet naar goud zoals Tony in de Klondike doet met zijn goud dredge, maar maken ze kanalen dieper zodat schepen er makkelijker kunnen varen.
Tony springt aan boord en stapt in de graafmachine die de grond van de bodem vreet en heeft het gigantisch naar zijn zin, tot Minnie hem roept dat het tijd is om te gaan.

Bijna vier decennia samen

Terwijl Tony Beets darts speelt in de plaatselijke kroeg vertellen ze over hun eerste ontmoeting en de relatie en het huwelijk dat daarop volgde.
Omdat Minnie geen rijbewijs had belde ze Tony vaak op om een ritje te maken in de Mercedes van zijn vader, toen sloeg de vonk op een gegeven moment over.
Voor Tony was het heel simpel, waarom zou je verder zoeken dan je buurmeisje? Minnie antwoord snel: “Ja nadat je met alle andere buurmeisjes iets hebt gehad.”
Op een gegeven moment bleken ze het erg goed met elkaar te kunnen vinden en besloten ze samen te blijven en de rest is geschiedenis.

Tony Beets de pionier

Tony and Minnie Beets wedding pictureTony wilde nooit zijn hele leven boer in Friesland blijven, dus besloot hij zijn leven compleet om te gooien en te emigreren naar Canada.
Alleen moest hij dit nieuws nog even vertellen aan zijn vriendinnetje Minnie, met wie hij al anderhalf jaar een relatie had.
Tony haalde Minnie op een dag van de bus toen hij zei: “Ohja ik ga alleen verhuizen naar Canada.” Waarop Minnie antwoordde: “Dat gaat niet gebeuren, ik ga met je mee.”
Omdat Tony een werkvergunning had om in Canada koeien te gaan melken moest hij met Minnie trouwen, anders had zij niet mee mogen vliegen.
Het afscheid nemen viel het stel zwaar, maar toen ze dat eenmaal achter de rug hadden wilden ze zo snel mogelijk naar Canada en hebben ze nooit terug gewild.

Koeien melken in Canada

Maar aangekomen in Canada, in de stad Salmon Arm in de provincie Brits-Columbia was het niet meteen rijkdom en succes, ook daar moest Tony voor een klein loon koeien melken.
Maar dit keer was het zijn eigen bewuste keuze en zag hij het meer als opstapje naar zijn verdere avontuur in het land.
Hij hoorde verhalen van mensen die in het noorden van Canada meer dan $1.000 per maand verdienden in de goudmijnen en meteen besloot het stel om dat ook te gaan proberen.
Tamarack signIn 1986 verhuisde Tony van Salmon Arm naar Dawson City in de Yukon en meteen voelde hij zich er thuis, vooral door de ruimte die er was.
Tony kreeg een baan aangeboden op de Tamarack goudmijn en is hier sindsdien gebleven.
Hij ging het goudzoeken en de grote machines waarmee het gedaan werd steeds leuker vinden en besloot dat dit zijn levenswerk moest gaan worden.
Binnen een aantal jaren in de Klondike had Tony de leiding over één van de grootste goudmijnen in de Klondike, namelijk zijn eigen Paradise Hill goudclaim.
Ruim 25 jaar later wanneer Todd Hoffman samen met Discovery Channel zijn operatie in de Klondike wil opzetten vraagt hij dan ook advies aan Tony Beets.

Familiebedrijf

Net als bij de familieboerderij in Nederland werken Tony’s vier kinderen zij aan zij met hem in Canada op de goudmijn.
Al vanaf jonge leeftijd reden zijn kinderen, waaronder het enige meisje Monica, al rond op zware machines.
Maar Tony heeft zijn kinderen nooit bevoordeeld, ze worden op dezelfde manier behandeld en betaald als de rest van de werknemers.
Wanneer Tony wordt uitgedaagd voor een potje kleiduifschieten denkt hij het makkelijk van zijn kinderen te kunnen winnen, maar zoals zijn vrouw Minnie al voorspelt troeft zijn zoon Mike hem makkelijk af.

Huis in Arizona

In de Canadese Klondike kun je ongeveer 7 maanden van het jaar goud zoeken, tot Koning Winter met harde hand toeslaat en goud vinden onmogelijk maakt.
De overige 5 maanden van het jaar woont de familie Beets in het warme Arizona, waar ze bij kunnen komen van het goudmijn seizoen in Canada.
Hier kan Tony Beets en zijn familie genieten van het warme weer, zijn rode cabrio met bijpassende garage en
’s avonds genieten in zijn jacuzzi.

Verloren baby

Tony and Minnie Beets new tattoosZittende in de jacuzzi vertellen Tony en Minnie over Tony’s tatoeages, namelijk: Minnie’s naam met een hart eromheen, een goudpanner en een boekrol met de namen van zijn kinderen.
Dan vertelt een emotionele Minnie dat ze nog een baby, genaamd Jasmine, hadden maar zij had een extra chromosoom en stierf na minder dan 3 maanden.
Minnie is dankbaar dat ze Jasmine hebben gekend en haar hebben kunnen vasthouden en knuffelen, maar het verliezen van haar baby viel haar natuurlijk ontzettend zwaar.
Om de sfeer een beetje te verlichten zegt Tony dat het tijd wordt voor een tattoo van een dredge op zijn arm.
Inmiddels heeft Tony op zijn Facebookpagina bekendgemaakt dat hij deze inmiddels ook daadwerkelijk heeft laten zetten (zie foto hiernaast).
Ook Minnie heeft een tattoo laten zetten van een Jasmijn (bloem), refererend naar naar hun verloren dochtertje Jasmine.
Tony en Minnie Beets hebben hun leven goed op de rit gekregen, maar ze zijn nog lang niet klaar met het zoeken naar goud en daar is iedere Gold Rush fan blij mee, want hopelijk kunnen we nog lang van deze twee legendarische landgenoten genieten.