Dead Even

Dead Even

Todd Hoffman

Andy Spinks on the D11 dozerDe afgelopen twee weken heeft Todd Hoffman niet zijn wekelijkse doel van 200 troy ounce (5,6 kilo) goud gehaald, hierdoor raakt zijn doel van 2.700 ounce (76,5 kilo) voor dit seizoen steeds verder uit zicht.
De gigantische Super Cut groeve die ze hebben uitgegraven op hun goudclaim McKinnon Creek blijkt niet de grote hoeveelheid goud te produceren die ze graag willen zien.
Daarom neem Andy Spinks het initiatief om een nieuwe groeve uit te graven precies naast de “Haul Road Cut” waar ze vorig jaar veel goud hebben gevonden.
Door de hoge grondwaterstand heeft Andy moeite om grip te krijgen en houden met zijn D11 bulldozer, daarom roept hij de hulp in van de 21-jarige Sterling Anderson op een graafmachine om hem te assisteren.
Andy waarschuwt de onervaren Sterling meerdere keren om voorzichtig te zijn, maar toch komt hij tijdens het graven van een afvoergeul met zijn graafmachine vast te zitten in de modder.
De ervaren Andy Spinks weet uiteindelijk de graafmachine uit zijn benarde positie te bevrijden, hierdoor heeft Sterling zijn lesje wel geleerd en gaat vervolgens voorzichtiger te werk.
Wanneer Andy de waardeloze toplaag in deze nieuwe groeve heeft verwijderd doet hij samen met Dave Turin en Todd Hoffman een test met een goudpan in deze groeve die ze hebben omgedoopt tot de “Roulette Cut” omdat het een grote gok is.
In deze goudpan zien ze veel gouddeeltjes en dus besluiten ze ook de grond uit deze groeve door Monster Red te spoelen.
Dave Turin zorgt er wel voor dat ze de grond uit beide groeven uit elkaar houden zodat ze uiteindelijk duidelijk kunnen zien welke groeve meer oplevert.
Uit de Super Cut hebben ze deze week 62 troy ounce (1,75 kilo) goud gewonnen, maar de Roulette Cut heeft deze week 172 ounce (4,8 kilo) goud geproduceerd. Met deze 234 ounce (6,6 kilo) komt hun seizoenstotaal tot nu toe op 2.096 troy ounce (59,4 kilo) goud.

Parker Schnabel

Parker Schnabel Chris Doumitt Rick NessParker Schnabel rijdt samen met voorman Rick Ness naar claimeigenaar Tony Beets om Tony’s deel van de opbrengst te betalen.
Hoewel Parker Tony 285 troy ounce (8 kilo) goud verschuldigd is over het tot nu toe gewonnen goud betaalt hij Tony al het gehele percentage, namelijk 500 ounce (ruim 14 kilo), over de 3.000 ounce (85 kilo) die hij hoopt te vinden dit seizoen.
Hiermee legt Parker nog meer druk op zijn team om deze 3.000 ounce uit de grond te halen, want als hij minder goud vind had hij Tony ook niet zoveel goud hoeven overhandigen.
Maar wanneer Parker’s nieuwe goud wasinstallatie GoldZilla problemen begint te vertonen lijkt deze 3.000 ounce per minuut een moeilijkere doelstelling te worden.
Door de grote hoeveelheid water die uit GoldZilla is gelekt over de afgelopen weken is de grond onder de spoelmachine verzakt, waardoor hij een beetje scheef is gaan staan.
Rick Ness tilt GoldZilla een stuk op met een graafmachine en samen met Mitch Blaschke weet hij de wasinstallatie redelijk snel te herstellen.
Hoewel hij weet dat dit problemen kan opleveren geeft Parker Schnabel zijn crew de opdracht om dieper in het grondgesteente te graven om nog meer goud uit de grond te halen.
Vrijwel meteen dient het eerste probleem zich al aan als Rick Ness een tand van de bak van zijn graafmachine afbreekt.
Maar ook Goldzilla krijgt ervan langs en al snel zit er een groot stuk steen klem in de goud wasinstallatie, waardoor de lopende band zomaar eens kan scheuren.
Gelukkig loopt ook dit met een sisser af en weet monteur Mitch de steen al snel los te wrikken en ziet hij dat de band slechts een krasje heeft opgelopen.
Tijdens de wekelijkse goudweging komt Parker erachter dat hij deze week 302 troy ounce (8,5 kilo) goud heeft gewonnen waardoor zijn seizoenstotaal tot nu toe op 2103 ounce (59,6 kilo) te staan, hierdoor staan Todd en Parker bijna op gelijke hoogte.

Tony Beets

Tony Beets gold dredgeWanneer Tony Beets arriveert op Eureka Creek ziet hij dat zijn 75 jaar oude goud dredge stilstaat.
Hij heeft zijn kinderen Kevin en Monica benoemd als kapitein van zijn goudschip, maar nu zit er een grote steen klem in één van de gietijzeren emmers.
Tony ziet hoeveel moeite Kevin heeft om de steen los te rammen met een voorhamer, daarom neemt hij deze over en slaat deze als een ware Nederlandse Viking los.
Maar net nu de baggermachine weer draait doemt het volgende probleem alweer op, de dredge is namelijk gestrand op zijn eigen afvalgrond en kan hierdoor niet bewegen naar nieuwe onontgonnen grond.
Monica Beets probeert met een graafmachine vanaf de kant het mijnafval onder de goud dredge vandaan te graven, maar ook dit heeft niet het gewenste resultaat.
Het water waar de dredge in drijft wordt aangevoerd uit een sloot en wordt aan de andere kant van de poel weer afgevoerd door een andere sloot.
Kevin Beets besluit tijdelijk de afvoersloot dicht te gooien, waardoor het water in de poel stijgt met als gevolg dat de dredge weer gaat drijven.
Dit plan blijkt prima te werken en binnen 3 uur is het water ruim een meter gestegen waardoor de goud dredge weer vrijuit kan bewegen.
Als Tony Beets de voortgang van de dredge checkt door de matten in de sluiceboxen te controleren lijkt het alsof er niks aan de hand is geweest, want de matten liggen vol met goud en Tony vind zelfs een kleine nugget.
Hoewel de goud dredge met Kevin en Monica Beets aan het roer goud draait moet Monica het vanaf nu alleen doen omdat het goudmijnseizoen er voor Kevin op zit omdat hij weer naar school moet.
Gold nugget Tony Beets.