Eye in the Sky

Eye in the Sky

Todd Hoffman

Todd HoffmanHet zit Todd Hoffman nog niet mee op zijn nieuwe High Bar goudmijn in Oregon en na weer een teleurstellende goudweging van slechts 12,35 troy ounce slaat de paniek toe bij Todd.
Want als ze zo weinig goud uit de grond blijven halen dekt de opbrengst niet eens de brandstofkosten, laat staan salarissen of zelfs winst.
Todd stuurt de filmploeg zijn kantoor uit en bespreekt met zijn vader Jack en Dave Turin de te volgen strategie. Als eerste roept Todd Hoffman de jonge claimeigenaren op het matje en vertelt hun dat de situatie kritiek is en dat er echt meer goud gevonden moet worden.
Vervolgens wordt Freddy Dodge ingezet om te testen of er meer goud in de grond zit langs de randen van de goudclaim.
Freddy vind een interessant gedeelte van de claim die volgens hem potentie heeft om veel goud te hebben en hij graaft een testgat.
Freddy’s voorgevoel blijkt te kloppen en in zijn goudpan zit hij genoeg goud om Todd te kunnen overtuigen hier te gaan graven.
Ondertussen bezoeken Todd Hoffman en Dave Turin een andere goudclaim in de buurt waar ze mogelijk als noodoplossing naartoe kunnen verhuizen als er zo weinig goud uit de grond blijft komen op de High Bar mijn.
Deze Buckland goudclaim is in het verleden al ontgonnen met een goud dredge, maar de claimeigenaar weet Todd ervan te overtuigen dat de baggermachine niet tot het grondgesteente kon komen door de gigantische keien die er in de grond zitten.
Kapotte emmers van de dredge op de claim bewijzen dat de dreg zich stukbeet op het grote gesteente en dat de goud dredge inderdaad niet de maximale diepte heeft bereikt en dat hieronder nog veel goud zou kunnen zijn achtergebleven.
Ook op de Buckland goudclaim nemen ze een testpan en met beide goudpannen in de hand besluit Todd Hoffman om ook Buckland goud te gaan winnen en dus een tweede goudmijn te gaan bewerken.
Todd Hoffman en Dave Turin met de handen in het haar

Todd Hoffman en Dave Turin met de handen in het haar

Parker Schnabel

Parker SchnabelParker Schnabel heeft zijn nieuwe, zelf ontworpen, goud wasinstallatie nog maar net aan de praat of hij ontdekt al een probleem met zijn nieuwe wasgoot.
De wasinstallatie zou de sluiceboxen aan beide zijden van evenveel water moeten voorzien, maar Parker ontdekt dat de ene kant bijna overstroomt terwijl de andere kant amper water krijgt.
Parker’s monteur Mitch is van plan een aantal ijzeren platen in de wasgoot te lassen om het water beter te begeleiden.
Hoewel Parker Schnabel het zonde vind om meteen al aanpassingen te doen aan zijn nieuwe goud wasinstallatie laat hij Mitch toch zijn gang gaan en deze simpele oplossing blijkt goed te werken.
Maar meteen na deze reparatie hebben ze weer een waterprobleem, de waterpomp kan niet genoeg water opzuigen omdat het filter van de pomp kapot is. Gelukkig weet Mitch ook dit probleem snel te repareren.
Omdat Parker zijn team dit seizoen heeft teruggebracht tot slechts 9 mensen wordt ook zijn Australische vriendin Ashley Youle meteen aan het werk gezet.
Volgens Parker’s voorman Rick Ness is Ashley een erg goede zandtruck bestuurder en brengt ze de goudrijke grond naar zijn nieuwe wasinstallatie.
Aan het einde van de week weegt Parker het goud uit de wasinstallatie, hoewel ze met het blote oog geen goud in de sluicebox zien blijkt er toch veel goud diep in het miners moss te zitten.
Deze eerste cleanup van zijn nieuwe wasinstallatie heeft namelijk 126 ounce goud opgeleverd. Het enige wat nu nog rest is de nieuwe goud wasinstallatie een naam te geven. Na een aantal andere suggesties kiezen ze voor de naam “Sluicifer”.
Parker Schnabel's vriendin Ashley Yule

Parker Schnabel’s vriendin Ashley Youle

Tony Beets

Tony BeetsHoewel Tony Beets de dagelijkse leiding over zijn goudmijn heeft overgedragen aan zijn kinderen Kevin en Monica wil hij toch zelf een oogje in het zeil houden.
Daarom wil hij een landingsbaan voor zijn vliegtuigje naast zijn goud dredge aanleggen. Hij wil deze airstrip aanleggen op de afvalgrond die de baggermachine heeft achtergelaten.
Hij wil dit klusje binnen twee dagen klaren, maar om meer ruimte te creëren moeten er een aantal bomen gerooid worden.
Tony geeft opdracht om de bomen over de rand in het water te kiepen. Dit is hetzelfde water als waar zijn dredge ook in drijft.
Wanneer de nachtdienst op zijn dreg begint zijn de boomstammen afgedreven naar recht voor de dreg, waardoor het team goed moet opletten dat er geen hout in de 75-jaar oude machine terecht komt.
Uiteraard levert dit al snel problemen op en moet de dredge zelfs gerepareerd worden omdat een stuk hout de emmers van zijn plaats heeft gedwongen.
Kevin wijst zijn vader op zijn fout en dan zien we iets zeldzaams, want de grote Tony Beets geeft zijn fout toe en heeft er zelfs spijt van.
Ondanks het oponthoud heeft de dredge deze week toch 277 ounce goud binnengehaald. Kevin wijst Tony erop dat dit misschien nog wel 50 meer had kunnen zijn zonder Tony’s bemoeienissen.
Tony belooft Kevin en Monica dat als het seizoen zo blijft lopen als het nu doet ze hem steeds minder zullen zien.
Tony, Kevin en Monica Beets

Tony Beets met zijn kinderen Kevin en Monica