Treasure Island

Treasure Island

Todd Hoffman

Todd HoffmanTodd Hoffman’s team is moe, maar ze werken stug door. Tot Kevin ineens een probleem ziet aan de goud wasinstallatie Monster Red.
De lopende band die de afvalgrond bij de wasinstallatie vandaan moet leiden staat stil. Door de hoeveelheid grond die er dagelijks doorheen wordt geleid is deze helemaal verstopt geraakt.
Freddy Dodge denkt dat wanneer de helling van de lopende band terug wordt gebracht van 20% naar 15% er geen opstoppingen meer zullen voorkomen. Na 4 uur stil te hebben gestaan kunnen de Hoffmans weer verder, want deze oplossing werkt.
Maar Todd Hoffman denkt dat er nog een ander probleem aan de hand is. De vorige cleanup viel hem zwaar tegen omdat ze wel veel grond hebben gewassen, hij denkt dat er ergens goud wordt weggespoeld.
Freddy Dodge neemt een testpan van het mijnafval en inderdaad Freddy vind goud in de afvalgrond. Ze besluiten Monster Red weer uit te zetten tot ze het probleem hebben kunnen oplossen.
Op de plaats onderaan de sluiceboxen waar ze de zandschroef hebben gemonteerd spoelt het water minder soepel dan de rest van de sluicebox. Hierdoor hoopt het zand op en spoelt het goud er gewoon overheen.
Ze plaatsen een stuk staal in de hoek waardoor de snelheid van het water groter wordt en het zand beter wordt weggespoeld.
Aan het einde van de week doet Jack Hoffman een cleanup en blijken de Hoffmans 204 troy ounce goud te hebben gevonden.

Parker Schnabel

Nuggets uit de Berm CutParker Schnabel neemt afscheid van zijn legendarische opa John Schnabel die weer naar huis gaat.
Parker’s “Berm Cut” raakt bijna uitgeput en ze zijn snel toe aan nieuwe grond en voorman Rick Ness heeft al een stuk grond in gedachten en ze noemen deze nieuwe groeve “Treasure Island.”
Voorwaarde is echter dat Rick beide groeven in tegelijk in gang kan houden, dus de grond uit de Berm Cut door Big Red spoelen en de nieuwe Treasure Island groeve helemaal afgraven tot de goudrijke grond.
Hierdoor moet Rick zelf met de graafmachine de zandauto laden en vervolgens naar de goud wasinstallatie rijden. Hij kan het tempo van de wasinstallatie echter niet bijhouden.
Rick besluit monteurs Mitch en Carl te vragen om een paar dagen bij te springen en grond te rijden. Hoewel dit ver beneden hun stand is gaan ze akkoord en uiteindelijk vinden ze het ook nog leuk werk ook.
Nu ze de Berm Cut groeve hebben afgerond doen ze een cleanup en hebben ze een teleurstellende 97 troy ounce goud gevonden.
In de nieuwe Treasure Island groeve nemen Rick een Parker een testpan en hieruit blijkt dat deze groeve vol met goud moet zitten.

Tony Beets

Tony Beets gold dredgeTony Beets voert de druk op voorman Gene Cheeseman op om meer goud te winnen met zijn 75-jaar oude goud dredge.
Maar meteen dient zich het volgende probleem alweer aan, het mijnafval spoelt niet ver genoeg bij de dredge vandaan, waardoor deze vastloopt op zijn eigen zandbank en straks niet meer kan bewegen.
De dredge wordt meteen uitgeschakeld en Gene probeert het snel op te lossen door de dredge vrij te graven met een graafmachine.
Gene probeert met onderdelen van de schroothoop een pomp te maken om het mijnafval verder van de dredge weg te blazen.
Dit is echter niet de oplossing voor het probleem en Tony Beets verzint een heel andere oplossing.
Ze lassen een stuk staal achter de sluis waar het mijnafval wordt afgevoerd, waardoor de ontgonnen grond verder van de baggeraar wordt weggespoeld.