King of the Klondike

King of the Klondike

Todd Hoffman

Todd Hoffman on FORT KNOXWanneer Dave Turin vroeg in de ochtend aankomt op McKinnon Creek ziet hij dat de strenge winter in de Klondike die nacht al heeft toegeslagen.
De lopende banden waarop de afvalgrond uit Monster Red wordt gevoerd is al helemaal bevroren en daarom giet Dave er antivries over.
Dit verwijdert het ijs, maar Dave ziet ook dat het maar goed is dat het seizoen bijna ten einde is, want de lopende banden van de goud wasinstallatie beginnen kleine scheuren te vertonen.
Vorige week heeft Todd Hoffman nog een wasinstallatie, met de naam FORT KNOX, gehuurd van zijn buren en met behulp van Freddy Dodge willen ze deze installeren.
Maar wanneer ze hier net mee zijn begonnen moet Monster Red alweer worden stopgezet. De Lopende banden van Monster Red zijn volledig vastgelopen met afvalgrond.
Kevin die als enige Monster Red in de gaten moet houden krijgt het aan de stok met Dave Turin die vind dat hij de afvoer van de ontgonnen grond beter in de gaten moet houden.
Todd Hoffman weet deze ruzie echter in de kiem te smoren en zet Monster Red stil tot FORT KNOX is geïnstalleerd omdat het bijna onmogelijk is om Monster Red werkende te houden met slechts één persoon.
Maar wanneer FORT KNOX is geïnstalleerd kan Todd’s team met twee gigantische goud wasinstallaties goud winnen, waardoor hij misschien zijn jonge rivaal Parker Schnabel nog kan verslaan.
Echter net nu ze in een razend tempo door hun gigantische berg goudrijke grond gaan raakt de waterpomp van FORT KNOX oververhit.
Todd’s monteur Juan Ibarra ziet meteen dat de turbo van de pomp kapot is. Hij weet dit echter snel te herstellen door een turbo uit zijn eigen vrachtwagen te halen en in de waterpomp te installeren.
Wanneer de lopende band met afvalgrond voor de zesde keer in korte tijd verstopt raakt heeft Todd Hoffman er genoeg van.
Hij geeft Andy Spinks de opdracht om deze lopende band van de heuvel te duwen met een bulldozer en de resterende tijd de afvalgrond te verwijderen met een graafmachine.
Wanneer de grote berg met goudrijke grond, die ze toepasselijk de “Million Dollar Pay Pile” noemden, door Monster Red en FORT KNOX is gespoeld zit het seizoen voor Todd Hoffman erop en hoeven ze nog maar één ding te doen en dat is het gewonnen goud te wegen.
Jack Hoffman roept het hele team naar de goudkamer en maakt bekend dat ze deze laatste week 321 troy ounce (9 kilo) goud hebben gewonnen, waardoor hun seizoenstotaal na deze weging op 3.032 ounce (86 kilo) goud komt.
 
Todd Hoffman's gold
 

Parker Schnabel

Parker Schnabel and grandpa John SchnabelOp Parker Schnabel’s goudclaim Scribner Creek ligt de winter ook op de loer, bovendien is zijn goud wasinstallatie GoldZilla na een zwaar seizoen in zeer slechte conditie.
Maar toch wil Parker nog een laatste push geven aan zijn seizoen en hebben ze afgelopen week een idee van zijn voorman Rick Ness uitgevoerd.
Toen ze door de kou geen onbevroren grond meer konden vinden in de groeve hebben ze besloten om een rivier, die dwars door de claim loopt, om te leiden en de onbevroren rivierbedding op te graven.
Hoewel ze deze grond niet hebben kunnen testen hopen ze toch veel goud te vinden, omdat de rivier precies tussen zijn twee beste groeven lag, namelijk de Boundary Cut en Treasure Island.
Wanneer ze de volgende ochtend arriveren ziet Rick dat het schuifdek van GoldZilla niet meer goed functioneerd en monteur Mitch Blaschke komt er al snel achter dat de motor die het dek aanstuurt zijn beste tijd heeft gehad.
Gelukkig weet Mitch met een beetje vernuftigheid de motor van de oude wasinstallatie Big Red te transplanteren naar GoldZilla en kunnen ze snel weer verder.
Maar meteen dient het volgende probleem zich alweer aan, wanneer Parker Schnabel de waterpomp wil starten gebeurt er niks. In de tussentijd dat ze GoldZilla hebben gerepareerd is deze namelijk bevroren.
Gelukkig weten ze deze snel te ontdooien met een brander, ze zien letterlijk het ontdooide water eruit lopen, en kan de pomp gestart worden en kunnen ze weer verder werken.
Wanneer iedereen zich afvraagt waarom ze nog in de Klondike zijn, omdat elke andere goudzoeker de regio al lang verlaten heeft vind ook Parker het genoeg geweest.
Op advies van zijn legendarische opa John Schnabel zet hij GoldZilla stil en is het seizoen ten einde, ze moeten nu alleen nog het goud wegen.
Tijdens de laatste goudweging bedankt Parker zijn hele team en in het bijzonder zijn voorman Rick Ness die het team bij elkaar heeft gehouden in moeilijke dagen.
Ook opa John Schnabel houdt een emotionele toespraak en vertelt hoe trots hij is op Parker en het feit dat hij gigantisch gegroeid is als goudzoeker en als mens.
Nu de goudweging, deze week hebben ze 353 troy ounce (10 kilo) goud gewonnen, waarmee zijn seizoenstotaal op 3.362 ounce (95 kilo) komt en hij dus zijn grote concurrent Todd Hoffman met een straatlengte heeft verslagen.
 
GoldZilla Parker Schnabel
 

Tony Beets

Tony Beets goldVoor Tony Beets verloopt dit seizoen tot nu toe nog niet heel erg succesvol, er kwamen toch nog veel opstartproblemen kijken bij het in ere herstellen van zijn 75-jaar oude goud dredge.
Maar net nu het stap voor stap beter gaat komt de winter alweer om de hoek kijken. Voorman Gene Cheeseman wil samen met het hele team de dredge voorbereiden op de winter en een droogdok maken.
Tony steekt hier een stokje voor en laat Gene alleen deze droogdok bouwen en de rest van het team toch nog een week doorwerken om nog meer goud te vinden.
Een baggermachine als deze moet in de winter hoog en droog komen te liggen omdat het bevroren water waar het in ligt de pontons van de dreg kan verpulveren.
Echter als ze de goud dredge opstarten dient meteen het volgende probleem zich alweer aan, door de kou is een pijpleiding bevroren geraakt en is een pakking gescheurd. Gelukkig weet monteur Matt dit snel te herstellen.
Wanneer Gene het droogdok heeft gebouwd laten ze het water rond de dredge stijgen en proberen ze deze met behulp van kabels naar het droogdok te trekken.
Een deel van dit water is echter alweer weggestroomd waardoor hij op een zandbank vast komt te liggen en ze het waterpeil dus nog een keer moeten laten stijgen.
En wanneer trekken met de bulldozers even niet lukt doet Gene het op zijn eigen manier, hij grijpt met de bak van zijn graafmachine in één van de emmers van de goud dredge en trekt deze zo het droogdok in.
Het enige wat nu nog rest is het goud van deze week te wegen en het seizoenstotaal op te maken. Deze week heeft de dredge 127 troy ounce (3,6 kilo) goud uit de grond gehaald.
Hiermee komt het seizoenstotaal van Tony Beets op 737 ounce (20,8 kilo) goud te staan, dit is iets minder dan de 900 ounce die ze wilden halen.
Hoewel Tony’s vrouw Minnie niet geheel tevreden is met dit resultaat is Tony er wel blij mee, omdat dit seizoen voor hem een leerseizoen was en ze nu voor volgend seizoen precies precies alle fijne kneepjes van het vak kennen.
Tony Beets is vooral onder de indruk van de efficiëntie van de goud dredge, met veel minder brandstof en minder mensen, vergeleken met de andere teams van Gold Rush, kan er toch veel goud worden gewonnen op deze ouderwetse manier.
 
Tony Beets Gold Dredge in the Mist