Parker Comes of Age

Parker Comes of Age

Deze speciale aflevering van Gold Rush vertelt het verhaal hoe Parker Schnabel de goudzoeker is geworden die hij nu is.
Parker Schnabel and Todd HoffmanIn 2010 kreeg de Big Nugget goudmijn van Parker’s opa John Schnabel nieuwe buren, Todd Hoffman ging namelijk op de goudclaim Porcupine Creek zijn “American Dream” nieuw leven inblazen.
Meteen kwam Parker’s ondernemersgeest om de hoek kijken als hij op 15-jarige leeftijd haardhout verkoopt aan de Hoffmans naast zijn werk op de Big Nugget goudmijn.
Al op zeer jonge leeftijd droomde Parker ervan om op de goudmijn van zijn opa te mogen werken en op de vraag wanneer hij mocht komen antwoorde zijn opa: “Wanneer je geen luiers meer draagt.”
Ongeveer drie dagen later bracht zijn moeder Nancy hem naar de goudmijn en zei de jonge Parker terwijl hij zijn broek liet zakken: “Kijk opa geen luiers!”

Opa John Schnabel

Opa John leert Parker goud te vinden met een goudpan en al het goud wat hij op deze manier vond mocht hij houden. Maar ook Parker’s liefde voor zware machines kwam snel, al op 8-jarige leeftijd reed hij op graafmachines, shovels en bulldozers.
Young Parker SchnabelOp zijn 15e werd Parker Schnabel de rechterhand van zijn opa op de Big Nugget goudmijn, maar de jonge Parker zag het absoluut niet als lolletje, voor hem was het een serieuze aangelegenheid en de manier waarop hij later ook zijn geld wilde verdienen.
Aan de overkant van de rivier komen de Hoffmans steeds meer problemen tegen en maken ze elke beginnersfout die je maar kunt maken, elke keer kan de jonge Parker op komen draven om hun uit de brand te helpen met goed advies.

Baas van Big Nugget

Het volgende jaar gaf opa John Parker de volledige verantwoordelijkheid over de Big Nugget goudmijn en maakte hem de baas. Terugkijkend op het eerste jaar als baas van Big Nugget geeft Parker toe dat hij geen idee had waar hij aan begon.
Toen hij de goudmijn overnam kreeg hij ook twee werknemers in zijn schoot geworden die beide 3 keer zo oud zijn als de jonge mijnbaas, dit leidt tot verschillende aanvaringen.
Vooral Parker’s gebrek aan ervaring op het gebied van leiding geven leidt tot veel ruzies en meningsverschillen, maar wanneer Parker zijn werknemers 10% van de winst belooft lost dit meteen veel problemen op.
John Schnabel zei altijd dat wanneer hij snel geld wilde verdienen op Big Nugget dat hij de oude emmers van een goud dredge die zijn achtergebleven zou opgraven en dat daaronder vast veel goud verscholen ging.
Uiteindelijk kost het Parker 5 dagen om deze emmers uit te graven en de grond naast de emmers door de goud wasinstallatie te spoelen, maar het onderbuikgevoel van opa John bleek niet te kloppen, want er zat bijna geen goud.
Vader Roger en moeder Nancy maakten zich grote zorgen over de veiligheid op de Big Nugget goudmijn omdat Parker verschijnselen van oververmoeidheid begon te vertonen. Nancy dreigt zelfs om hem mee naar huis te nemen.
Zijn eerste seizoen als baas van de Big Nugget goudmijn lever 34 troy ounce goud op, dit is bij lange na niet genoeg om de uitgaven die ze over het hele seizoen gemaakt hebben te dekken.

Smith Creek

Smith Creek bucketAan het begin van Parker’s tweede seizoen als baas heeft hij grote plannen om het tij te keren, hij wil het enige stuk onontgonnen grond genaamd “Smith Creek” afgraven.
Dit gevaarlijke werk neem meer dan een maand in beslag en in de tussentijd behaald Parker ook nog zijn diploma voor de middelbare school, waarna hij eindelijk niet meer naar die “nutteloze school” hoefde.
Om zijn operatie naar een hoger plan te tillen investeert hij veel geld in het vernieuwen van de goud wasinstallatie en nieuwe werknemers, waaronder Rick Ness.
Hij huurde zelfs een specialistisch team in om proefboringen te doen om erachter te komen op wat voor diepte het grondgesteente op Smith Creek zit. Maar het grondgesteente waar het goud op zit bleek veel te diep te zitten om het rendabel naar boven te kunnen halen.
Om de opgestapelde rekeningen te kunnen betalen werken ze tot diep in de winter door en dit levert het gewenste resultaat op, uiteindelijk heeft hij 2 ounce goud winst.

Goudvelden van de Klondike

Hierna trok hij de poort van de Big Nugget goudmijn voorgoed achter zich dicht en zocht hij het geluk in het hoge noorden in de goudvelden van de Klondike.
Twee jaar voordat hij deze beslissing nam had hij al een ontmoeting met onze eigen Nederlandse Klondike-legende Tony Beets die hem de goudclaim Scribner Creek toen aanbood.
Onder de hoede van zijn mentor Tony Beets wordt de jonge Parker meteen onder druk gezet om te presteren, want als claimeigenaar wil Tony er natuurlijk ook veel aan verdienen.
Parker pusht niet alleen zijn crew tot het uiterste, maar ook zijn wasinstallatie “Little Blue” begeeft het. Maar de druk die Tony Beets hem oplegt heeft uiteindelijk wel resultaat, want hij wint in zijn eerste seizoen in de Klondike meer dan $1,2 miljoen in goud.

Tony Beets als mentor

Parker Schnabel meets Tony Beets for the first timeIn het volgende seizoen verslechtert Parker’s relatie met Tony Beets, omdat deze in Parker’s ogen alleen probeert geld over zijn rug te verdienen. Maar afgelopen seizoen was wel een groot succes met 2.500 troy ounce goud.
Dit seizoen begon voor Parker moeizaam door een geschil met claimeigenaar Tony Beets, maar toen Tony probeerde Gene Cheeseman van Parker over te nemen had hij ineens ruimte om te onderhandelen en zo hield hij zijn claim en kreeg er ook een nieuw stuk onontgonnen land bij.
Hoewel Parker een zeer vakbekwame goudmijner is staan zijn leiderschapskwaliteiten vaak ter discussie. Dit seizoen nam hij het advies van opa John aan om beter met zijn crew om te gaan en dat dit zich op de lange termijn zou terugbetalen.
Parker Schnabel is opgegroeid van jongetje op zijn opa’s Big Nugget goudmijn naar een man en een grote goudmijner in de goudvelden van de Klondike.