Mammoth Gold

Mammoth Gold

Todd Hoffman

Dave Turin baking pancakesDave Turin heeft afgelopen week een weddenschap van Kevin verloren over hoeveel goud ze vorige week hadden gevonden. Als tegenprestatie moet Dave voor iedereen pannenkoeken als ontbijt maken.
Deze week begint het team van Todd Hoffman met de grond uit de “Mammoth Channel” door hun goud wasinstallatie Monster Red te spoelen. Dit is de grond waar de slagtand van een mammoet in verborgen lag.
Todd heeft contact opgenomen met Bruce Shindler, een expert op het gebied van mammoet slagtanden. Hij bevestigt nog maar eens dat meestal veel goud wordt gevonden in de grond waar men slagtanden van een mammoet vind.
Maar al meteen ondervind Kevin grote problemen met de grond uit dit “mammoetkanaal” omdat het veel te nat en te modderig is kan Monster Red het niet goed wegspoelen.
Dave Turin verzint een oplossing voor het probleem, maar hiervoor moet Monster Red wel weer een dag worden uitgeschakeld. Todd Hoffman is het er niet mee eens om de wasinstallatie weer stop te zetten, maar Dave weet hem te overtuigen omdat hij denkt dat er genoeg goud in dit mammoetkanaal zit.
Dave’s idee is om plastic platen in de opvangbak, waar de grond in wordt gegooid, van de wasinstallatie te installeren om zo een soort glijbaan voor de modder te creëren waardoor het niet blijft plakken. Deze oplossing werkt meteen en ook de meest modderige grond wordt keurig verwerkt door Monster Red.
Aan het einde van de week wegen ze het goud uit het mammoetkanaal en blijken ze 236 troy ounce goud te hebben gevonden in deze eeuwenoude grondlaag.

Parker Schnabel

Parker Schnabels Boundary Cut under waterParker Schnabel brengt een bezoekje aan Todd Hoffman’s goudclaim “McKinnon Creek” om te vragen of Todd een overbodige bulldozer van hem wil kopen, maar Todd heeft geen interesse.
Hoewel het in eerste instantie een vriendelijk bezoek was daagt Todd hem meteen weer uit met het feit dat hij dit seizoen veel meer goud gaat winnen dan Parker, hierdoor gaan ze een beetje geïrriteerd uit elkaar.
Maar dit zet Parker meteen op scherp om meer goud te vinden omdat hij het vreselijk zou vinden om van Todd Hoffman te verliezen.
Omdat zijn “Treasure Island” groeve bijna op is gaat hij met zijn voorman Rick Ness een nieuw gedeelte van zijn goudclaim Scribner Creek bekijken.
Waar Todd Hoffman zijn “Super Cut” heeft met een grootte van ongeveer 12 voetbalvelden besluit Parker een groeve te openen met een oppervlakte van ruim 17 voetbalvelden. Hij noemt deze groeve de “Boundary Cut”.
Met een bulldozer begint Parker zelf meteen de grond van alle begroeiing te ontdoen. Maar net wanneer Rick de grond diep genoeg heeft afgegraven tot de goudrijke laag slaat het noodlot toe.
Een grote regenbui heeft de Boundary Cut veranderd in een klein meer, doordat een dijk tussen de groeve en de rivier is weggespoeld. Dit dijkje hadden ze gebouwd op bevroren grond (permafrost) maar door de hevige regenval is de vorst in de grond ontdooit en kon het zomaar wegspoelen.
Wanneer ze hier niks aan doen kan het goud met het water terug de rivier inspoelen. Rick besluit een sloot te graven richting de rivier om het water terug te laten lopen. Dit werkt perfect en na een dag is al het water alweer verdwenen.
Om de uitdaging van Todd Hoffman nog beter aan te kunnen besluit Parker Schnabel 300 ounce goud te verkopen om meer brandstof en mankrachten te kunnen betalen. Dit levert hem ruim $345.000 op om de strijd met Todd aan te kunnen gaan.

Tony Beets

Tony Beets weegt goudTony Beets is nog niet tevreden over de gang van zaken met zijn oude goud dredge. Deze levert hem simpelweg nog niet genoeg goud op en Tony gaat op zoek naar een oorzaak.
Tussen het mijnafval ziet Tony Beets stenen liggen waar nog goud aan kleeft, dus die worden niet goeg genoeg schoongemaakt en zo verliest hij dus veel goud.
Om dit op te lossen wil Tony extra sproeiers in de trommel van de wasinstallatie plaatsen. Ook wil hij extra balken in de trommel installeren waardoor de stenen in de trommel meer rond gaan tollen en hopelijk het goud loslaat van de stenen.
Maar om de nieuwe sproei installatie te kunnen plaatsen moeten ze creatief zijn omdat er bijna geen bewegingsruimte over is op de dredge. Uiteindelijk weten ze deze aanpassingen goed te installeren en kunnen ze verder gaan met goud winnen met de baggermachine.
Wanneer ze aan het eind van de week het goud wegen blijken deze nieuwe aanpassingen groot succes te hebben, want Tony Beets heeft deze week ruim 132 ounce goud gewonnen.