Gold Nugget (Australië)

Gold Nugget (Australië)

Gold Kangaroo AustralieDe Australische Gold Nugget, ook wel “Gold Kangaroo” genoemd, is een gouden beleggingsmunt die wordt geslagen door de Perth Mint.
De munten worden geslagen met een gewicht oplopend van 1/20 troy ounce tot 1 kilo 24-karaats (K) goud.

Elk jaar een ander design

De Gold Nugget is samen met de Chinese Gold Panda één van de weinige gouden beleggingsmunten die zijn design elk jaar verandert, hierdoor is de verzamelwaarde (vooral van oudere uitgaven) vaak hoger dan de goudwaarde van de munt.
Van 1986 tot 1989 werden er verschillende goudklompen (nuggets) afgebeeld op de achterkant. Echter vanaf 1990 werd het design verandert en werden er verschillende kangaroos op de munt afgebeeld, omdat de kangaroo wereldwijd bekendstaat als het symbool van Australië.

Gouden munt van 1.000 kilo

Zwaarste en waardevolste gouden munt ter wereld, de Gold Nugget van 1000 kiloIn 2011 maakte de Perth Mint een Gold Nugget munt van een ton (1.000 kilo), waarmee het record van meest waardevolle gouden munt over werd genomen van de Royal Canadian Mint.
De munt is ongeveer 80 centimeter in doorsnede en 12 centimeter dik. Op de vookant is een rode kangaroo te zien en de achterkant wordt gesierd met een afbeelding van Queen Elizabeth II.
De waarde van de munt werd geschat op meer dan 35 miljoen euro.