Gold Fever

Gold Fever

Gold Fever volgt het verhaal van de Boston Company wanneer ze naar Californië trekken om daar een nieuw leven te beginnen als goudmijner. Van de loodzware trektocht naar het westen tot het mijnen met een wasinstallatie die niet blijkt te werken en mannen die het recht in eigen hand nemen.
Ook laat de serie zien hoe Sam Brannan in zijn eentje ervoor gezorgd heeft dat deze goudkoorts uitbrak en hoe hij schatrijk werd met het verkopen van mijn-benodigdheden.

Aflevering 1: Eureka!

Boston Company reist naar CaliforniëJanuari 1848 – augustus 1849: Het nieuws van de ontdekking van goud in Californië verspreidt zich als een lopend vuurtje over Amerika. Meer dan 300.000 mensen laten alles achter wat ze hebben en trekken richting het westen in de hoop rijk te worden.
Onder deze ontdekkingsreizigers bevindt zich een groep van 40 mensen genaamd de Boston Company.
Wanneer de eerste goudzoekers ook wel de 49ers genoemd aankomen in Californië neemt winkeleigenaar Sam Brannan een beslissing die het verloop van de goudkoorts drastisch zal veranderen. Hij koopt alle goudpannen, schoppen en pikhouwelen van de gehele westkust op te kopen.
Vervolgens verkoopt hij deze gereedschappen ver boven de normale prijs. Hierdoor wordt Brannan de eerste miljonair in het westen van de VS en krijgt hij veel invloed.
Wanneer de Boston Company eindelijk arriveert in Californië komen ze erachter dat de goudvelden al volgepakt zijn met mensen en dat het makkelijke goud al gevonden is.

Aflevering 2: San Francisco Burning

Sam Brannan met goud in de handAugustus 1849 – december 1849: Nog binnen het eerste jaar na het uitbreken begint de Gold Rush Amerika te veranderen. Maar op de goudvelden komt Boston Company erachter dat goud vinden helemaal niet zo makkelijk is.
De kampen zijn overvol en er komen alleen maar meer mensen. Wanneer de wanhoop toeslaat komt er steeds meer agressie onder de 49ers en verandert de Gold Rush in een complete chaos.
Terwijl Sam Brannan steeds meer manieren verzint om het goud uit de mijners hun zakken te kloppen en zijn imperium steeds verder uitbreidt door aandelen te kopen in bijna elk bedrijf in San Francisco, van hotels tot gokhallen en bordelen. Maar juist wanneer het lijkt dat alles meezit voor Brannan gaat de hele stad die hij heeft opgebouwt in vlammen op.

Aflevering 3: Lawless

William Walker slaat collega goudmijner met een steenDecember 1849 – juni 1850: Na de eerste Great Fire verandert San Francisco in een zeer criminele en geweldadige stad, waar in de puinhopen een nieuw soort Gold Rush uitbreekt, gewoon simpelweg het goud stelen van een ander. Bedreigt door de wetteloosheid grijpt Brannan de kans om zichzelf tot burgemeester, jury en rechter van de goudvelden te benoemen.
Wanneer er meer dan 5 miljard dollar aan goud per jaar uit de grond wordt gehaald, duurt het niet lang voor interesse van de grote mijnbedrijven in het oosten is gewekt.
Wanneer die bedrijven naar Californië beginnen te komen zijn veel kleine alledaagse mijnwerkers nog op de goudvelden aan het delven, zich er niet van bewust dat de Gold Rush voor hun snel over zal zijn.

Aflevering 4: Battle for Gold

Charles Robinson leidt de opstand tegen Sam BrannanJuni 1850 – october 1850: Sam Brannan probeert op zeer geweldadige wijze alle gelukzoekers van de goudvelden te verdrijven. Hij wil namelijk cashen door het land wat hij heeft gekocht van de eigenlijke Mexicaanse eigenaren ver boven de prijs te verkopen aan de grote mijnbedrijven uit het oosten.
Echter leek dit op papier een makkelijke opgave, maar de 49ers die Californië inmiddels als “thuis” beginnen te zien zijn berijd tevechten voor hun land en claims.
Wanneer Brannan en zijn mannen ook Boston Company wegsturen organiseert hun leider, dokter Charles Robinson een protest. Dit protest escaleert echter in het bloedigste gevecht van de westkust en zal het land voor altijd veranderen.