Gesloten goudmijn

Gesloten goudmijn

Gesloten ondergrondse goudmijnEen gesloten goudmijn, of hard rock goudmijn, is een goudmijn waarbij de ontginning van goud ondergronds plaatsvindt.
Een aantal van de grootste goudmijnen ter wereld zijn ondergrondse gesloten goudmijnen.
Deze goudmijnen hebben zowel een bovengronds gedeelte, zoals de installatie waar het erts verwerkt wordt en ingang naar de schachten diep de aarde ingaan.
Hier diep onder de grond bevindt het goud zich in het gesteente, dit gesteente wordt meestal op gecontroleerde wijze tot ontploffing gebracht.
Het gruis wat overblijft wordt naar de oppervlakte vervoerd waar het nog verder vermalen wordt totdat het zo fijn is dat het door de goud wasinstallatie gespoeld kan worden.

Diepste mijn in Nederland

De diepste mijn in Nederland was Staatsmijn Hendrik die een schacht van meer dan een kilometer diep had. Staatsmijn Hendrik was overigens geen goudmijn, maar een kolenmijn.
De TauTona goudmijn in Zuid-Afrika is de diepste goudmijn van de wereld, er wordt daar goud gewonnen op zo’n vier kilometer onder het aardoppervlak.
In Nederland zou men bijvoorbeeld nooit zo diep onder de grond kunnen gaan omdat hier de temperatuur met 30° C. stijgt per kilometer die je dieper in de aarde gaat.
In Zuid-Afrika stijgt de temperatuur slechts met 10° C., dus diep in de TauTona goudmijn is het ongeveer 40° C. wat warm is, maar het is nog te doen.
 


Polygoonjournaal (1974) over de sluiting van Staatsmijn Hendrik
 

Gesloten goudmijnen gevaarlijk

Eén van de grote nadelen van een gesloten goudmijn is, naast de temperatuur, dat het voor reddingswerkers moeilijk is om de plek van een eventueel ongeval te bereiken.
Jaarlijks vallen er nog steeds doden diep onder de grond door bijvoorbeeld het instorten van schachten of het verkeerd gebruiken van explosieven.

Mijnongeval Chili 2010

Het bekendste mijnongeval van de afgelopen jaren gebeurde in 2010 in Chili toen 33 mijnwerkers 69 dagen op ongeveer 700 meter onder de grond ingesloten raakten in de San José koper- en goudmijn na een instorting.
Meer dan twee maanden later werden de mijnwerker één voor één naar boven getakeld door een geboorde noodschacht. Deze reddingsoperatie werd naar schatting door 1 miljard mensen overal ter wereld live gevolgd via internet en televisie.