Geologie

Geologie

GeologieGeologie, ook wel aardkunde genoemd, is de wetenschap die de geschiedenis en de processen die de aarde gevormd hebben bestudeert. Als je de studie geologie hebt afgerond ben je een geoloog.
Heel simpel gezegd is geologie een opgevoerde vorm van aardrijkskunde, waarbij veel dieper op de materie wordt ingegaan.
Voor veel goudmijnbedrijven zijn geologen belangrijke werknemers, immers zij weten in het ontdekkingsproces van een goudafzetting nauwkeurig te bepalen, of te schatten hoeveel goud zich er bevind.

Geologie en goud

Geologen bestuderen alle factoren die ervoor gezorgd hebben dat bepaalde mineralen, waaronder goud, zich op bepaalde locaties hebben afgezet.
Zo worden gesteente onderzocht, zowel op locatie als in een laboratorium, om te kunnen begrijpen hoe deze juist daar terecht zijn gekomen.
Uit het onderzoeken van gesteente kunnen geologen ook vertellen hoe ze zijn gekristalliseerd tot steen en hoe de mineralen in het gesteente zich hebben kunnen vormen.
Met behulp van geologie kan men achterhalen hoe de breuklijnen in de aardkorst lopen en hoe de effecten van hitte en druk op de aardgesteenten hebben gezorgd voor rijke goudaders.
Door het bestuderen van het weer en klimaat en de verplaatsing van gesteenten door water kunnen geologen bijvoorbeeld ook goed voorspellen waar alluviale afzettingen zich hebben gevormd.

Locaties goudvondsten geen toeval

Wanneer goud op bepaalde locaties wordt gevonden is dit geen toeval, goud volgt namelijk een vast natuurlijk proces.
GeoloogDus hoe verder de geologie en het begrip van het mineralisatieproces zich ontwikkelt, hoe makkelijker het voor geologen wordt om goud te vinden.
De moderne geologie ontstond pas in de 18e eeuw, maar rond 300 v.Chr, werd de aarde al bestudeerd door Griekse natuurfilosofen.
In West-Europa werd voor het eerst kennisgemaakt met geologie toen Leonardo da Vinci leerde dat fossielen overblijfselen waren van levende wezens uit vroegere zeeën.

Hoeveel goud op aarde?

Volgens onderzoek van Thomson Reuters GFMS is er in de geschiedenis van de mens ongeveer 175.000 ton goud gewonnen. Al dit goud bij elkaar zou in een kubus met zijden van 20 meter passen.
Andere berekeningen spreken echter van veel grotere aantallen tot wel 2,5 miljoen ton goud. Maar waar komen deze grote verschillen vandaan?
Dit komt vooral omdat goud al meer dan 6.000 jaar wordt gewonnen en GFMS denkt dat tot Columbus in 1492 de Amerikaanse continenten ontdekte er wereldwijd al 12.780 ton goud is gewonnen.
Maar juist de hoeveelheid goud die is gevonden tot de 15e eeuw is onderdeel van vele discussies, waar de één denkt dat dit slechts 250 ton is, denkt de ander dat dit juist wel 25 ton kan zijn.

1,5 ton goud in graftomde Toetanchamon

Goud en kwartsZo werd er in de graftombe van Toetanchamon alleen al 1,5 ton goud gevonden, bedenk je nu eens hoeveel goud er zou kunnen zijn gevonden in andere graftombes toen ze geplunderd werden in een tijd voordat ze als monument werden behandeld.
Maar ook nu wordt er nog geheimzinnig gedaan over de hoeveelheid goud die wordt gewonnen in landen als China die dit niet bekendmaken.
Bovendien wordt er in veel landen illegaal goud gewonnen, hierdoor is het precies meten van de hoeveelheid gewonnen goud onmogelijk.
Goud is overigens wel het meest gerecyclede materiaal ter wereld, al het goud wat de geschieden is gewonnen is nog steeds op aarde, het kan daarom zomaar zo zijn dat jouw gouden ring is gemaakt van goud dat 2.000 jaar geleden is gevonden.

Hoeveel goud is er nog over?

Het goede nieuws is dat we niet snel zonder goud hoeven te komen zitten, volgens een onderzoek van het US Geological Survey zit er nog steeds meer dan 50.000 ton winbaar goud in de grond.
Deze hoeveelheid groeit alleen maar omdat er jaarlijks nog steeds nieuwe goudafzettingen worden gevonden of reeds gevonden goudafzettingen rijker blijken te zijn dan aanvankelijk gedacht.
E-WasteMaar het gebruik van het gele edelmetaal veranderd wel door de manier waarop goud wordt gebruik in de technologische industrie.
Ongeveer 12% van al het geproduceerde goud wordt tegenwoordig gebruikt in deze sector.
Het wordt echter in zulke kleine hoeveelheden per product gebruikt dat het niet langer economisch zou kunnen zijn om het te recyclen, waardoor het als e-waste op de stortplaats beland.

Goud “consumeren”

Hierdoor zullen we misschien binnenkort voor het eerst letterlijk goud gaan “consumeren”.
Hoe dan ook geologie blijft een belangrijke en interessante wetenschap voor de goudindustrie om ook nu nog winstgevende nieuwe goudafzettingen te kunnen vinden.