Gaat ons goud verhuizen?

Gaat ons goud verhuizen?

GoldbarsDe Nederlandsche Bank (DNB) gaat kijken naar mogelijkheden om het goud, wat nu nog in de kluizen onder de bank in Amsterdam ligt, elders op te slaan.
Grote reden van een mogelijke verhuizing van dit deel van de goudvoorraad is de grote renovatie die het gebouw van de bank binnenkort zal ondergaan.
Naast goudstaven ligt er in de kluizen overigens ook een grote hoeveelheid bankbiljetten en munten.
Het pand van De Nederlandsche Bank aan het Frederiksplein is gebouwd in 1968 en is hoognodig aan onderhoud toe.

Eigen goudbunker?

Feit is dat DNB dit gedeelte van de goudvoorraad binnen de landsgrenzen wil houden en het sluit zelfs niet uit om een eigen “goudbunker” te laten bouwen zoals de Amerikaanse goudopslag Fort Knox.
Een andere bijkomstige reden om het goud te verplaatsen is om de bank toegankelijker te maken en de transporten hoeven niet meer door het drukke Amsterdam.
Klanten en bezoekers moeten nu nog door detectiepoortjes en de paspoorten worden gecontroleerd door beveiligers en de marechaussee.

DNB opener en toegankelijker

Wanneer het geld en goud niet meer in de kluizen onder het pand in hartje Amsterdam zou liggen wordt het gebouw veel opener omdat veel veiligheidsmaatregelen dan kunnen worden geschrapt.
In de kluizen onder de bank ligt op dit moment 189 ton goud met een waarde van ongeveer 7 miljard euro.
Nederland heeft een totale goudvoorraad van 612 ton, deze is verdeeld over kluizen in New York, Londen, Parijs en ons eigen Amsterdam.

Goud teruggehaald in 2014

In 2014 haalde Nederland nog 122 ton goud terug uit New York, de reden voor het repatriëren van het goud uit de VS was dat het een veiliger gevoel gaf wanneer het goud binnen de landsgrenzen zou zijn.
Op de vraag waar de nieuwe kluizen van DNB gebouwd zouden moeten worden heeft overigens nog niemand een antwoord.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.