Fool's gold / Pyriet

Fool's gold / Pyriet

Fool’s gold is de term die wordt gebruikt voor mineralen die erg op goud lijken, maar dit niet blijken te zijn.

Fool's Gold, Pyriet en goudFool’s Gold

Al sinds de bekende goudkoortsen (gold rush) worden andere mineralen zoals: “mica” en vooral “pyriet” aangezien voor goud, deze metalen worden ook wel Fool’s gold genoemd.
Wist u trouwens dat de vondst van pyriet de aanleiding was van vele goudkoortsen/gold rushes? In eerste instantie dacht men echt goud te vinden, maar het bleek dit veel minder waardevolle metaal te zijn.
Gelukkig voor deze goudzoekers wordt goud vaak in de nabijheid van pyriet gevonden en konden ze alsnog goud in hun zakken steken.

Pyriet

Pyriet werd vroeger in het oude Griekenland gebruikt om vuur te maken. Wanneer je namelijk met een hamer op pyriet slaat zullen de vonken je letterlijk om de oren vliegen.
Hier komt ook de naam ‘Pyriet’ vandaan, want het Griekse woord “pyr” betekent namelijk “vuur”.
Pyriet wordt ook wel klatergoud, of in het Engels Fool’s Gold genoemd omdat het door zijn kleur en uiterlijk erg op goud lijkt.

Gebruik

Toen men in de 16e eeuw het buskruit ontdekte werd pyriet gebruikt in de slaghaan van vuurwapens om het buskruit te ontsteken.
Dit bleek echter een slechte methode omdat pyriet snel breekt en werd daarom in vuurwapens vervangen door vuursteen.
Ook wordt er zwavelzuur van pyriet gemaakt, dit zwavelzuur wordt dan weer gebruikt om kunstmest van te maken.
Een andere toepassing van pyriet is het maken van kleurstoffen om onder andere kleur aan verf en inkt te geven.

Pyriet in Nederland

In Nederland komt pyriet niet in dusdanige hoeveelheden voor dat het aantrekkelijk is om dit te ontginnen.
Maar het komt ook in Nederland wel voor, bijvoorbeeld in de steenkolenmijnen in Zuid-Limburg.
Omdat geen van deze mijnen nog toegankelijk is moet je zoeken in hopen mijnafval, daar zul je vast nog wel een beetje pyriet kunnen vinden.
 

PyrietPyriet, het lijkt goud, maar is het niet!

 

Hoe herken je klatergoud?

Omdat pyriet veel dromen in nachtmerries heeft veranderd vindt u hieronder een aantal tests hoe u echt goud kan onderscheiden van andere mineralen en metalen.
Streak test: Met streak test wrijft u de “nugget” over een streak plate (soort schuurpapier). Pyriet laat een zwart/donkergroen poeder achter, terwijl goud een helder geel poeder achter laat.
Kleur: Wanneer u een ervaren goudpanner bent zult u het verschil tussen pyriet en goud aan de kleur kunnen zien. Normaal gesproken is pyriet donkerder van kleur. Houd voor de zekerheid een stukje pyriet op zak, als u ze naast elkaar zult u het echte goud er zonder moeite uitpikken!
Vorm: Pyriet heeft een andere vorm dan goud, pyriet vormt zich als een kristal met vaak scherpe hoeken. Goud vormt zich echter als nuggets of klompjes zonder enige symmetrie.
Gewicht: Zoals u weet behoort goud tot de zwaardere natuurlijke metalen. Pyriet is veel lichter, kleine stukjes pyriet zullen ook wegvloeien tijdens het goudpannen. Grotere stukken kunnen wel achterblijven in de goudpan, maar deze zijn weer makkelijker te identificeren aan de kristal-achtige vorm en structuur.

Fool’s Gold de film

Wanneer over “Fool’s Gold” gesproken wordt is het niet onwaarschijnlijk dat men het heeft over de gelijknamige film met Kate Hudson in de hoofdrol.
Link naar Fool’s Gold de film (Wikipedia).