FIFA World Cup

FIFA World Cup

FIFA World Cup trophyVanaf 1974 is de FIFA World Cup is de opvolger van de Coupe Jules Rimet. De trofee is ontworpen door de Italiaan Silvio Gazzaniga en vervaardigd door Bertoni in Milaan.
De Cup is 36,5 cm hoog, en bevat 5 kg 18-karaats (K) goud. De voet is 13 cm in diameter, en bestaat uit twee lagen malachiet (lichtgroen mineraal met witte aders). Het totaalgewicht is 6,175 kg.
Er zijn twee figuren die de wereldbol ophouden. De naam van het winnende land wordt gegraveerd op de onderzijde (in de voetplaat)g. Er is plaats voor winnaars tot en met ten minste het wereldkampioenschap van 2038.

Eeuwige wisseltrofee

De beker zal eeuwig wisseltrofee blijven. Het winnende land mag de originele beker even vasthouden om deze na de finale-wedstrijd te laten tonen aan het publiek en krijgt een replica ter waarde van 100.000 euro mee naar huis. De originele beker blijft in het bezit van de FIFA en wordt bewaard in het hoofdkantoor van de FIFA in Zürich. Sinds 1974 zijn er 10 winnaars geweest.
In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, is de beker niet van massief goud. Dit is niet mogelijk aangezien de beker dan zeker 70 kg zou wegen.

Coupe Jules Rimet

Coupe Jules RimetDe Coupe Jules Rimet was de eerste trofee, uit 1930, voor de winnaar van het toernooi. Oorspronkelijk werd de beker ook genoemd Wereldbeker of Coupe du Monde. In 1946 werd deze trofee vernoemd naar FIFA-voorzitter Jules Rimet, die in 1929 het toernooi opzette.
De beker is ontworpen door Abel Lafleur en gemaakt van zilver, met goud bekleed, op een achthoekige basis van de edelsteen lapis lazuli (donkerblauw met goudkleurige aders). De beker was 35 cm hoog en woog 3,8 kg. De beker zelf is tienzijdig, gedragen door een gevleugeld persoon die Nike voorstelde, de Griekse godin van de overwinning.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de beker bewaard door de Italiaan Ottorino Barassi, vicepresident van de FIFA. Hij had de beker verborgen in een schoenendoos onder zijn bed.
Vlak voor het wereldkampioenschap voetbal in Engeland, 1966, werd de beker gestolen uit een tentoonstelling in Westminster Central Hall. Zeven dagen later werd hij teruggevonden, gewikkeld in kranten aan de voet van een boom door een hond, Pickles genaamd, in Upper Norwood, Zuid-Londen.
Daarna liet de FIFA een replica maken, die het origineel verving na de officiële uitreiking. In 1997 werd de replica verkocht voor $425.015,-.

Gestolen

Brazilië won deze beker voor de derde keer in 1970, en mocht de trofee daarom houden. Maar in 1983 werd de beker opnieuw gestolen in Rio de Janeiro. De beker is nooit meer teruggevonden, en waarschijnlijk omgesmolten. De Braziliaanse voetbalbond heeft voor zichzelf een replica laten maken.
 
FIFA World Cup beker door wereldkampioen Duitsland getoond aan het publiek