Fairtrade goud

Fairtrade goud

Fairtrade Fairmined Gold logoFairtrade goud is goud dat op een eerlijke en transparante manier in kleinschalige goudmijnen overal ter wereld gewonnen is.
Omdat kleine onafhankelijke mijnwerkers in veel arme landen (Latijns-Amerika, Oost-Afrika) vaak moeite hebben om de juiste vergunningen te bemachtigen worden ze al snel richting het illegale circuit geduwd.
Hier werken deze goudmijners vaak onder erbarmelijke omstandigheden, zonder enige gezondheids- en veiligheidsvoorzieningen.
Bovendien worden er in dit soort kleinschalige illegale goudmijnen vaak giftige chemicaliën als kwik gebruikt om de gouddeeltjes van het erts te scheiden. Deze chemicaliën kunnen directe gezondheidsrisico’s voor de mijnwerkers en hun omgeving met zich meebrengen wanneer deze verkeerd worden gebruikt door ongetrainde mensen.

Fairtrade certificering

Om een Fairtrade certificering te bemachtigen wordt bij deze kleinschalige goudmijnen vooral gelet op: werkomstandigheden, kinderarbeid, vrouwenrechten, schone technologie, gezondheid en veiligheid, organisatie en management, inspraak bij beslissingen, transparantheid en de traceerbaarheid van het gewonnen goud.
In ruil hiervoor ontvangt de goudmijn toegang tot de internationale goudmarkt en een gegarandeerde Fairtrade minimumprijs van 95% van de goudprijs zoals die wordt vastgesteld door de London Bullion Market Association (LBMA). Hiernaast ontvangt de goudmijn een Fairtrade Premium, een bonus van $2.000 per kilo goud, om te investeren in de gemeenschap of om zakelijke projecten te ontwikkelen.

Fairtrade Gold logo

2 Gouden ringen met het Fairtrade logoSieraden en andere gouden voorwerpen die gemaakt zijn van gecertificeerd goud en andere edelmetalen krijgen het unieke en exclusieve Fairtrade Gold logo. Dit logo geeft aan dat de weg die het goud heeft afgelegd van gecertificeerde goudmijn tot koper volledig te achterhalen is.

Max Havelaar

Fairtrade begon in 1988 met hun eerste label, Max Havelaar, dit kwam voort uit een initiatief van de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie Solidaridad. De eerste Mexicaanse Fairtrade koffie werd in Nederland onder de merknaam “Max Havelaar” verkocht.
Max Havelaar is een verzonnen Nederlandse persoon die tegen de uitbuiting van koffieplukkers in de Nederlandse koloniën is. Na enkele jaren werd dit concept midden negentiger jaren van de vorige eeuw ook opgepikt in andere (Europese en Noord-Amerikaanse) landen en werden andere producten, zoals goud, van een Fairtrade certificaat voorzien.
In 1997 werd het Fairtrade Labelling Organizations International (FLO) opgericht in Bonn, Duitsland, om nationale Fairtrade organisaties te verenigen onder één organisatie. Het doel hierachter was om één globale certificering en standaard te creëren.
Het internationale Fairtrade certificeringslogo werd in 2002 uitgebracht. Het doel was een duidelijk kenmerk te ontwikkelen om “eerlijke” producten in de supermarkt en andere winkels meteen duidelijk en herkenbaar te maken over de hele wereld.
Fairtrade en Fairmined logo op een goudstaaf