Extreem zeldzame gouden munt gevonden in scheepswrak

Extreem zeldzame gouden munt gevonden in scheepswrak

Tricentennial Royal gouden muntEen man uit Florida heeft een grote goudschat gevonden met een waarde van meer dan 1 miljoen euro bij het wrak van een Spaans schip dat 3 eeuwen geleden zonk in een storm voor de kust van Florida.
Eric Schmitt’s vondst werd maandagavond bekendgemaakt door het bergingsbedrijf die de rechten bezit voor de berging van het wrak waar de gouden munten en juwelen werden gevonden.
De goudschat is een maand geleden al gevonden, vertelt Brent Brisben van 1715 Treasure Fleet – Queens Jewels LLC aan Florida Today.
“Het geheimhouden van de grote vondst was vooral moeilijk voor de familie die de schat vond,” zei Brisben. “Ze waren uitzinnig,” voegt hij eraan toe.

Tricentennial Royal

Onder de gevonden objecten bevonden zich 51 gouden munten, meer dan een meter aan gouden kettingen en een extreem zeldzame munt, namelijk een “Tricentennial Royal” die werd geslagen voor koning Filips V van Spanje.
Volgens Schmitt, de vinder van de munt, is heeft alleen de Tricentennial Royal al een waarde van ongeveer €500.000 door zijn zeldzaamheid en de bijna perfecte conditie waarin hij verkeert.
Deze munten waren pronkstukken en niet bedoeld om te gebruiken als betaalmiddel zei Schmitt over de zeldzame gouden munt, waarvan er wereldwijd maar 6 andere bestaande exemplaren bekend zijn.
Schmitt vond de Sentinel en de andere goudschatten ten noorden van Port St. Lucie op zijn jaarlijkse duikvakantie met zijn vrouw, zus en ouders.

11 Van de 12 schepen zonk

Tricentennial Royal voorkant en achterkantDe vondst werd gedaan bijna exact 300 jaar nadat 11 van de 12 Spaanse schepen afkomstig uit Havana zonk in een orkaan voor de kust van Florida en meer dan 1.000 opvarenden om het leven kwamen.
De schepen hadden een lading aan boord met een geschatte waarde van 3,5 miljoen pesos in goud en juwelen, waarvan er een groot aandeel persoonlijke eigendommen waren van de koningin van Spanje.
Volgens Brisben is de complete lading van de schepen tegenwoordig ongeveer €400 miljoen waard. Van dat totaal is nu ongeveer voor €157 miljoen gevonden.

Schmitt vond al 2 keer eerder goudschat

De Schmitts zijn onderaannemers van Brisben’s bedrijf en vonden de afgelopen twee jaar ook al goudschatten tijdens hun zoektochten onder water voor de kust van Florida.
Zo vond hij in 2013 verschillende stukken van een zuiver gouden ketting die waarschijnlijk meer dan anderhalve meter lang was.
Volgens de federale wet zal 20% van de goudschat aan de staat worden overhandigt om tentoon te stellen in een museum.
Brisben’s bedrijf en de familie Schmitt zullen de rest van het goud verdelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.