Eldorado Gold staakt werkzaamheden in Griekenland

Eldorado Gold staakt werkzaamheden in Griekenland

Skouries mineEldorado Gold staakt alle werkzaamheden op zijn Skouries goudmijn in het noorden van Griekenland en ontslaat 600 werknemers.
Dit is volgens het Canadese goudmijnbedrijf het gevolg van jarenlangen tegenwerking van zowel de Griekse overheid als de lokale bevolking.
Het bedrijf uit Vancouver maakte deze maatregel maandag op de namiddag bekend. “We staken alle werkzaamheden op de Skouries gold mine,” waren de letterlijke woorden van Eldorado Gold.
De Skouries goudmijn is één van vier grote goudmijnen in Griekenland waar Eldorado bij betrokken is.
Deze beslissing werd genomen na een jarenlange strijd met de Griekse regering, waarin bijvoorbeeld vergunningen meerdere keren werden ingetrokken of vertraagd door de overheid.

Bouwvergunning raffinaderij ingetrokken

De bekende druppel die de emmer deed overlopen was echter het recente besluit om de bouwvergunning van een hypermoderne goudraffinaderij op de Skouries goudmijn met drie jaar te vertragen.
Het project dreef de lokale bevolking uiteen met demonstraties van zowel voor- als tegenstanders.
Eldorado Gold heeft verschillende juridische gevechten gestreden om de goudmijn te kunnen ontwikkelen.

Nog 500 banen weg?

Eldorado Gold logoVolgens het goudmijnbedrijf gaan er later dit jaar waarschijnlijk nog 500 banen verloren.
Eldorado waarschuwde verder dat het ook de constructie van het Olympias project zal staken als het eind maart nog geen vergunning heeft gekregen.
De werkzaamheden op de Perama Hill en Sapes projecten werden gestaakt, maar konden op een later tijdstip worden hervat.
Bovendien overweegt het bedrijf een toekomstige uitbreiding van zijn Stratoni goudmijn te schrappen, de Stratoni mine heeft nog een levensduur van ongeveer drie jaar.

Eldorado breidt liever uit

Eldorado benadrukt dat het liever juist meer banen creëert en zijn werkzaamheden in Griekenland uitbreidt.
“We moeten echter verantwoording afleggen aan onze aandeelhouders en we kunnen het ons niet veroorloven nog langer deze grote juridische strijd met de Griekse minister van mijnbouw te voeren, daarom hebben we geen keus dan ons personeelsbestand en onze activiteiten te reduceren,” zegt Paul Wright, directeur van Eldorado Gold, in een verklaring.
Het goudmijnbedrijf zal zijn verdere plannen op 25 januari 2016 bekend maken.
De aandelen van het bedrijf gingen door het nieuws hard onderuit, de koersen daalden met meer dan 12%, de grootste koersval sinds 2014.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.