EK beker (voetbal)

EK beker (voetbal)

EK beker (voetbal)De zilveren EK beker, of Henri Delaunay Cup, zoals ‘ie officieel heet wordt overhandigt aan de winnaar van het Europees Kampioenschap voetbal.

EK beker

De originele cup, gemaakt van Sterling zilver, werd in 1960 ontworpen door Arthus-Bertrand en werd vernoemd naar Henri Delaunay, voormalig president van de Franse voetbalbond (FFF, Fédération Française de Football).
Arthus-Bertrand, opgericht in 1803, is een wereldberoemde ontwerper van bekers, medailles en decoraties uit Parijs.
Delaunay was tussen 1924 en 1928 lid van de FIFA en bedacht samen met Jules Rimet het WK voetbal, later werd de eerste FIFA World Cup beker  naar Jules Rimet vernoemd.
Het WK voetbal werd voor het eerst gehouden in 1930 en werd gewonnen door het organiserende land Uruguay.

Eerste secretaris-generaal UEFA

Ook was Henri Delaunay tussen 15 juni 1954 en 9 november 1955 de eerste secretaris-generaal van de Europese voetbalbond UEFA.
Tussen de Europese kampioenschappen voetbal van 2004 in Portugal en 2008 in Zwitserland en Oostenrijk heeft de UEFA een nieuwe beker laten ontwerpen.
Qua uiterlijk is er weinig veranderd en ook de historische naam is hetzelfde gebleven, maar de beker is toch 18 centimeter gegroeid tot 60 centimeter en 2 kilo zwaarder dan de originele cup, waardoor hij nu 18 kilo weegt.
Pierre Delaunay, zoon van de bedenker van de competitie Henri Delaunay, kreeg de verantwoordelijkheid om de droom van zijn vader uit te laten komen nadat hij in 1955 stierf voordat hij zijn creatie ooit heeft kunnen bewonderen.

Coupe Henri Delaunay 2.0

De EK beker onderging tussen 2004 en 2008 een update waarbij het zilveren voetstuk groter werd om de beker stabieler te maken als deze staat.
Een andere verandering was dat de winnende landen sinds het eerste EK voetbal in 1960 niet meer gegraveerd staan op de voet van de beker, maar nu zijn gegraveerd in de achterkant van de cup.
De nieuwe ‘Coupe Henri Delaunay’ werd voor 15.400 euro gemaakt door Asprey, een zilversmid en juwelier uit Londen. De waarde aan ruw zilver in de beker was op dat moment ongeveer $3.000.
De UEFA wilde de kwaliteit van de EK beker verbeteren, maar wilde de cup ook groter maken omdat deze naar hun mening veel te klein was om een echte “eye-catcher” voor het toernooi te kunnen zijn.
 

Spanje winnaar ek voetbal 2012Spanje winnaar EK voetbal 2012

 

Spanje winnaar 2008 en 2012

Iker Casillas, doelman van het Spaanse nationale elftal, kreeg als aanvoerder in 2008 als winnaar van het Europees Kampioenschap voetbal voor het eerst de vernieuwde EK beker overhandigd.
Op het EK van 2012 mocht hij wederom als aanvoerder van Spanje de beker in ontvangst nemen, waarmee het Zuid-Europese land het eerste land werd die de EK titel prolongeerde.
Wanneer een land de EK beker drie keer op rij of vijf keer in totaal weet te winnen krijgt het land van de UEFA een replica van de Coupe Henri-Delaunay aangeboden.