Eetbaar goud

Eetbaar goud

Eetbaar goud op een bonbonEetbaar goud (Edible Gold Leaf) is een goudproductEetbaar goud op een bonbon dat wordt gebruikt om etenswaren te decoreren.
In taarten, toetjes en versnaperingen als chocolaatjes en truffels wordt eetbaar goud gebruikt om het geheel te bedekken.
Een subtielere benadering is om de lekkernij alleen te besprenkelen met eetbaar goud om het een subtiele decoratieve “touch” mee te geven.

Is goud echt eetbaar?

In de meeste gevallen is goud inderdaad eetbaar, omdat goud biologisch inert is. Dit betekent dat het door het spijsverteringskanaal wordt gevoerd zonder dat het opgenomen wordt.
De officiƫle definitie van biologisch inert materiaal is: materiaal dat ongevoelig is voor aantasting door organismen en afscheidingsprodukten ervan.
Wanneer men bladgoud gebruikt om te eten dient men er zeker van te zijn dat het goud wat gebruikt wordt zo puur mogelijk is. Eetbaar goud moet daarom minimaal 22-karaat zuiver goud zijn, maar beter nog is 24-karaat omdat dit pure goud minder onzuiverheden bevat, wat het veiliger maakt om te eten.

Goud in drank

Ook in bepaalde dranken is eetbaar goud verwerkt. Voorbeelden hiervan zijn Danziger Goldwasser en Goldstrike, waar bladgoud in zit.