Edelstenen

Edelstenen

Geslepen edelstenenEdelstenen zijn zeldzame stenen die in de natuur gevonden worden. Om als edelsteen te worden betiteld moet de steen aan een aantal kenmerken voldoen.

Edelstenen

Ten eerste moet de steen er gewoon mooi uitzien, zo moet een edelsteen een mooie heldere kleur hebben en zijn ze meestal doorzichtig.
Als je de steen vervolgens in het licht houdt, zonlicht of kunstlicht, kunnen er bijzondere kleur- en lichteffecten ontstaan.
Edelstenen zijn vaak gigantisch hard, diamant staat zelfs bekend om zijn hardheid, zo wordt dit hardste natuurlijke materiaal bijvoorbeeld gebruikt in boorkoppen.
Maar de meest voorkomende toepassing van edelstenen is natuurlijk dat ze worden verwerkt in allerlei juwelen en sieraden, bijvoorbeeld in trouwringen en in hangertjes van halskettingen.

Edelstenen slijpen

Om edelstenen te kunnen gebruiken in juwelen moeten deze eigenlijk altijd worden geslepen om de steen passend te maken, maar ook om de mooiste glans te verkrijgen.
Edelstenen worden meestal geslepen in cabochon of gefacetteerd. Cabochon is een slijptechniek waarmee de steen glad en bol wordt geslepen.
Bij het gefacetteerd slijpen van edelstenen worden er allemaal kleine vlakke delen in het oppervlak van de steen geslepen, deze vlakke delen noemt men facetten.
Bij het slijpen van stenen moeten de edelsteenslijpers goed kijken naar veel verschillende eigenschappen van de edelstenen.
Zo moet de kleurverdeling zo goed mogelijk uitkomen en worden doffe plekken op de steen vaak weg geslepen. Ook worden insluitsels en breukjes in de edelsteen vaak verwijderd om het volledig breken van de steen te voorkomen.

Edelstenen vs halfedelstenen

Edelsteen vergrootglasVroeger werd het woord ‘edelsteen’ alleen voor “de grote drie” gebruikt. Dus alleen deze drie populairste stenen, de robijn, smaragd en saffier werden edelstenen genoemd.
Alle andere stenen werden ‘gekleurde edelstenen’ genoemd, maar naar mate deze stenen populairder werden kregen ze in de industrie een andere naam.
Toen werd de naam halfedelsteen verzonnen, maar deze term is altijd zeer verwarrend geweest. Vooral omdat edelstenen (de grote drie) niet beslist duurder hoefden te zijn per karaat dan halfedelstenen
De term halfedelsteen wordt officieel sinds 1967 niet meer gebruikt omdat het een verwarrende benaming is, toch wordt er in de handel nog vaak gesproken over de halfedelsteen.

Edelsteengenezing

In de alternatieve geneeskunde worden edelstenen gebruikt door edelsteengenezers om bepaalde medische condities te genezen of te verzachten.
De amethist zou bijvoorbeeld helpen diepzittende problemen, als depressies en verslavingen, onder ogen te zien en op te lossen.
Een smaragd helpt je tot rust te brengen en beter concentreren, ook zou je door het dragen van smaragd negativiteit in je leven kunnen omzetten naar positviteit.
De saffier wordt gezien als verbindende steen, als je de steen cadeau krijgt vormt dit een band, maar wanneer je deze persoon juist los wil laten, bijvoorbeeld bij een scheiding, is het aan te raden de saffier niet langer te dragen en als het kan terug geven.

Bekendste edelstenen

DiamantEnkele bekende edelstenen zijn onder andere, amethist, aquamarijn, robijn, smaragd, saffier en topaas.
Echter de bekendste en kostbaarste, en voor velen de mooiste, edelsteen is de diamant, de diamant wordt ook wel ‘a girl’s best friend’ genoemd.
De Culinan I (530,2 karaat) is met een waarde van $400 miljoen de duurste diamant ter wereld. De ongeslepen Cullinan diamant was met 3.106,75 de grootste ruwe diamant die ooit is gevonden.
Vele anderen denken overigens dat de Koh-i-noor diamant uit India de duurste diamant ter wereld is. Met 109 karaat is het niet de grootste diamant, maar toch wordt er al sinds 1304, toen de radja van Malwa de eigenaar was, om de steen gestreden.
Toen de Engelsen in 1849 Perzië innamen stalen ze de diamant en schonken deze aan koningin Victoria. Hoewel India er alles aan doet om de steen terug te krijgen is hij nog steeds onderdeel van de Britse kroonjuwelen.
De Koh-i-noor diamant is echter nooit getaxeerd of verkocht, daarom valt er geen prijskaartje aan te hangen. Maar dankzij zijn geschiedenis wordt hij vaak ‘priceless’ genoemd.