Colossal Clean Up

Colossal Clean Up

Todd Hoffman / Dave Turin

Jack Hoffman met een pot met 99,37 ounce goud in zijn hand | Colossal Clean Up | Gold Rush seizoen 5 aflevering 9De nieuwe wasinstallatie van Todd Hoffman en Dave Turin “Monster Red” draait op volle toeren, wanneer Todd erachter komt dat de pomp hun hele watervoorraad opzuigt.
Todd Hoffman hoopt dit probleem simpel op te lossen door een grotere toegang te graven tussen de poel met afvalwater en de poel met schoon water. Maar deze oplossing heeft slechts een minimaal effect.
Ze besluiten dat de poel met water dat door de goud wasinstallatie moet groter gemaakt moet worden, maar rondom de poel ligt nog veel goudrijke grond.
Monster Red wordt stilgezet en team Hoffman/Turin werkt de hele nacht door om al de goudrijke grond af te graven, waarna ze meer water in de poel kunnen toelaten, zodat de pomp onder water kan blijven.
Na slechts 3 dagen op volle productie weegt Jack Hoffman het goud uit hun sluiceboxen, dit levert 99,37 troy ounce goud op.

Parker Schnabel

Parker Schnabel op Scribner Creek | Colossal Clean Up | Gold Rush seizoen 5 aflevering 9Parker Schnabel’s voorman Gene Cheeseman ontdekt dat er op de stenen die op de afvalbult worden gedumpt nog modder zit, dit modder met waarschijnlijk goud erin hoort er helemaal af gewassen te worden in de goud wasinstallatie.
Ze besluiten hun afvalbult nog een keer door de wasinstallatie te halen om te zien hoeveel goud dat oplevert. Dit levert ruim 5 ounce goud op, goud wat ze dus al weken verliezen.
Tot dit probleem is opgelost wordt alles stilgezet. Gene maakt een nieuwe sproeier, die het water onder hogere druk op de goudrijke grond moet spuiten. Wanneer dit nog niet het gewenste resultaat heeft besluit Parker Schnabel een grotere en krachtigere pomp te kopen om de druk op de installatie te vergroten.
Wanneer Parker samen met Tony Beets zijn goudtotaal weegt komt hij met 230,45 troy ounce goud op de grootste cleanup uit de geschiedenis van Gold Rush.

Tony Beets

Monica Beets met haar vader Tony en broer Kevin | Colossal Clean Up | Gold Rush seizoen 5 aflevering 9Tony Beets is bijna klaar met het demonteren van zijn 75 jaar oude goud dredge.
Het enige wat nog overblijft zijn de gigantische pontons waarop de dredge rust. Deze 19 pontons worden bij elkaar gehouden door zo’n 5.000 bouten, Tony Beets wil ze per 4 aan elkaar laten en vervoeren.
Bij het optillen met de kraan swingt één van de pontons bijna Tony’s dochter Monica Beets omver, waarna het team voor een voorzichtigere aanpak kiest.
Als het laatste deel van zijn goud dredge op een vrachtwagen geladen is kan de reis naar Tony’s nieuwe goudclaim Eureka Creek beginnen. Eén van de vrachtwagens komt kortstondig vast te zitten, maar Monica Beets trekt deze vrachtwagen met haar bulldozer makkelijk los, waarop alle onderdelen veilig aankomen op Eureka Creek.
 
Tony Beets goud dredge komt aan op Eureka Creek