Bullion

Bullion

Goudbaren en zilverbarenBullion is de verzamelnaam voor goudstaven, zilverbaren en andere gegoten vormen van fysieke edelmetalen.
De term ‘Bullion’ is afkomstig van de Franse Minister van Financiën Claude de Bullion, tijdens de heerschappij van koning Lodewijk XIII van Frankrijk.
De waarde van bullion wordt normaal gesproken bepaald het gewicht en de zuiverheid (Karaat) van de goudstaaf of gouden munt.

Bullion munten

Enkele gouden investeringsmunten die perfect vallen onder de term ‘Bullion’ zijn: American Eagle, Krugerrand en de Canadese Maple Leaf.
Sommige handelaren verkopen de zogenaamde “base metals” als: koper, nikkel en aluminium ook als bullion, maar dit wordt lang niet overal geaccepteerd.
Binnen de Europese Unie moeten goudstaven uit minimaal 99,5% zuiver goud bestaan. Voor gouden munten is dit iets minder, deze moeten voor 90% van puur goud zijn gemaakt.
Er zijn verschillende redenen waarom investeerders fysiek goud kopen, dit kan bijvoorbeeld gedaan worden om zichzelf te beschermen tegen waardevermindering van valuta, of om meer diversiteit toe te voegen aan hun investeringsportfolio.

Oeps foutje!

Bullion investeringsmuntenHeel komt er een verhaal naar buiten van iemand die een gouden investeringsmunt per ongeluk heeft aangeboden bij een bank.
Doordat het tellen van muntgeld automatisch gaat krijgen ze dan alleen de wettelijke betaalwaarde van de munt uitgekeerd, terwijl de werkelijke waarde wellicht honderden keren hoger ligt.
Zo is de waarde van de American Eagle als betaalmiddel slechts $50, terwijl deze gouden munt van 1 Troy Ounce als beleggingsmunt ruim $1.250 waard is, beetje afhankelijk van de huidige goudkoers.