Brazilië pakt illegale goudmijnen in de jungle aan

Brazilië pakt illegale goudmijnen in de jungle aan

Vlag BraziliëEen Braziliaanse speciale eenheid heeft vorige week een 5 dagen durende operatie uitgevoerd in de jungle van de Amazone om illegale goudmijnen op te sporen.
Tijdens deze operatie hebben ze 15 zelfgemaakte landingsbanen voor kleine vliegtuigjes en 20 boten, die gebruikt werden om goederen te vervoeren, verwoest.
Deze operatie stond onder leiding van het Braziliaanse milieuagentschap en de Indiaanse stichting Funai en was bedoeld om de naar schatting 5.000 illegale mijnwerkers in de afgelegen jungle op te sporen.
Hoewel ze meerdere illegale goudmijnen hebben gevonden, hebben ze slechts een handjevol mensen op heterdaad kunnen betrappen.

Illegale goudmijnen in de jungle

Het overgrote deel van de goudmijnen waren reeds verlaten, want nadat ze het goud uit de grond hebben gehaald laten ze alles achter en gaan verder naar een nieuw gebied om daar opnieuw te beginnen.
Alles wat er voor de aangekomen speciale eenheid overbleef waren een aantal camouflage tenten en generatoren die ze voor de zekerheid toch maar hebben verwoest.
Met meer dan 9,5 miljoen hectare is het gebied van de Yanomami indianen twee keer zo groot als Nederland en telt de inheemse bevolking ongeveer 27.000 mensen.
Sinds 1992 behoort het gebied officieel toe aan de Yanomami indianen, maar illegale goudzoekers blijven het gebied uitbuiten door bomen te kappen en de rivieren te vervuilen met giftige stoffen als kwik om goud te vinden.
Vooral het kwik wordt een steeds groter probleem. Waar de Yanomami indianen vroeger vooral stierven door kogels en ziekten, vormt nu juist dit giftige vloeibare metaal die gebruikt wordt om goud van grind te scheiden het grootste gevaar.

Kwikvergiftiging

Illegale goudmijnen Amazone jungleAfgelopen week publiceerde de Oswaldo Cruz Foundation nog een rapport waaruit blijkt dat in sommige Yanomami dorpen 92% van de inwoners lijdt aan kwikvergiftiging.
Experts reageerden geschokt en denken dat het kwik de voedselketen binnenkomt door de gevangen vissen uit de vervuilde rivieren.
Wanneer iemand blootgesteld wordt aan een grote hoeveelheid kwik kan dit gevolgen hebben voor het zenuwstelsel, de spijsvertering en het immuunsysteem.
Dit kan leiden tot slechtziendheid en slechthorendheid en kan je uiteindelijk zelfs fataal worden.
Hoewel de operatie van afgelopen week als een succes kan worden gezien, denkt de leider van de speciale eenheid, Roberto Cabral dat de illegale goudzoekers waarschijnlijk wel terug zullen komen.
“We proberen hun apparatuur te verwoesten, de aangehouden mensen zijn ondervraagd en later vrijgelaten omdat er geen ruimte is om mensen mee te nemen in de helikopter,” zegt hij.

Wie koopt het gevonden goud?

De autoriteiten zijn vooral op zoek naar de grote goudhandelaren die het goud kopen van deze goudzoekers.
Het afgelegen gebied blijft echter een uitdaging, vanaf een basis in de bergen van Tepequém, vlakbij de grens met Venezuela vlogen 3 helikopters anderhalf uur naar de oever van de Uraricoera rivier.
Hierna moest het team van 35 personen nog meer dan twee uur lopen door de wildernis om de illegale goudmijnen te bereiken.

Brazilië verkeert in recessie

Het is zeer uitzonderlijk dat Brazilië zoveel moeite doet om dit probleem aan te pakken en waarschijnlijk wordt het alleen maar uitzonderlijker, omdat het land verkeert in een ernstige recessie.
Funai’s budget werd voor 2016 teruggedrongen met 24%, terwijl Ibama zijn uitgaven met 30% heeft teruggebracht.
Experts zijn het erover eens dat als men het probleem definitief wil oplossen men meer mensen op de grond in de jungle nodig heeft, hogere straffen en meer onderzoek moet doen naar wie de illegale mijnwerkers inhuurt en het materiaal levert.
Fiona Watson van de actiegroep Survival International zegt het heel pakkend: “Deze goudzoekers zijn net mieren, ze blijven maar terugkomen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.