Aquamarijn

Aquamarijn

Ruwe aquamarijnAquamarijn wat in het Latijns zeewater betekent “aqua marina” is een kostbare edelsteen en een variëteit van het mineraal beril. De kleur van aquamarijn is bleekgroen, geelgroen, bleekblauw of blauwgroen.

Vindplaatsen

Aquamarijn is een veelvoorkomend mineraal en komt, zoals andere berylliumhoudende mineralen met name voor in pegmatieten. Aquamarijn wordt onder andere gevonden in Brazilië, Madagaskar, Nigeria, Pakistan, Mexico, India, Ierland, Zimbabwe, Afghanistan en de Verenigde Staten.

Verschillende soorten Aquamarijn

•Santa Maria, een Kwaliteitbenaming voor zeer goede aquamarijnen. Naam van de gelijknamige mijn in de deelstaat Ceare in Brazilië.
Santa Maria Africana, de Kwaliteitsbenaming van goede aquamarijnen uit Mozambique sinds 1991 op de markt. Naam is afgeleid van de “Santa Maria” kwaliteit uit Ceare Brazilië.
•Maxixe aquamarijn, een Donkerblauwe aquamarijn. De kleur bleekt in het daglicht uit. Oorspronkelijk uit de Maxixe-mijn in Minas Gerais in Brazilië. Sinds de jaren zeventig geregeld aangeboden, maar klaarblijkelijk door straling opgewerkt. De kleur is niet kleurecht.

Historie

Bewerkte aquamarijn in ringIn de Middeleeuwen werden beelden van de Maagd Maria versierd met aquamarijn. Volgens de legende was de steen van een zeemeermin en leidt hij tot liefde. Ook zou hij waarschuwen voor onrecht als de steen verkleurt.
Door sommige natuurgenezers wordt een aantal geneeskrachtige werkingen aan aquamarijn toegekend, nl. versterking van het afweersysteem, het tegengaan van zeeziekte, huidallergie en het bevorderen van rust en ontspanning.