Apple haalt 1000 kilo goud uit iPhones

Apple haalt 1000 kilo goud uit iPhones

Goud uit iPhones recyclenGoud wordt gebruikt in allerlei soorten elektronica, dat is bekend, maar hoeveel van dit goud uit iPhones en andere smartphones wordt gerecycled door techbedrijven was altijd heel onduidelijk.
Apple heeft hier gisteren in zijn jaarlijkse milieurapport echter verandering in gebracht.
Hierin beschrijft het techbedrijf namelijk precies hoeveel materiaal ze uit oude elektronica hebben kunnen halen.
Volgens Business Insider wist Apple ruim 27 miljoen kilo staal, aluminium, glas en andere materialen uit de computers en iPhones te recyclen.
Hieronder valt ook de ruim 1.000 kilo goud die Apple op deze manier terugkreeg uit zijn oude elektronica.
Alleen het goud heeft al een waarde van meer dan 35 miljoen euro met de goudprijs van vandaag (ruim €35.000 per kilo).

1000 Kilo goud uit iPhones

De totale waarde van alle gerecyclede grondstoffen, waaronder het goud uit de iPhones, bedraagt zo’n 45 miljoen euro.
In totaal kreeg Apple ruim 40 miljoen kilo van dit zogenaamde ‘e-waste’ (elektronisch afval) terug in zijn recycling-programma.
Dit komt neer op ongeveer 70% van het totale gewicht dat het bedrijf 7 jaar geleden aan elektronische producten verkocht.
Apple sprak afgelopen maand vrijuit over hun inspanningen om e-waste te verminderen en nog meer te recyclen op een media-evenement.

Robot genaamd Liam

Om dit doel te bereiken heeft het bedrijf een robot gebouwd met de naam “Liam” die oude iPhones kan demonteren en alle recyclebare materialen kan verwijderen.

In eerste instantie is Liam ontwikkeld om materialen uit weggegooide iPhones 6 te recyclen, maar Apple is van plan om de robot zo aan te passen dat het ook de recyclebare grondstoffen, waaronder dus ook goud, uit andere modellen kan halen.

Apple producten met goud erinApple producten met allemaal stuk voor stuk goud erin verwerkt

iPhone 6 brak alle verkooprecords

De iPhone 6 (Wikipedia) en 6 Plus bezorgden Apple in het eerste weekend dat de telefoons verkocht werden al een verkooprecord.
In dit eerste weekend werden deze smartphones al meer dan 10 miljoen keer verkocht. Sinds zijn lancering in september 2015 is deze smartphone al tientallen miljoenen keren verkocht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.