Amethist

Amethist

AmethistAmethist is een doorzichtige paarse/violette edelsteen en is een variëteit van kwarts, één van de meest voorkomende mineralen ter wereld.
De naam amethist komt uit het oude Griekenland waar het amethystos werd genoemd.
In het oude Egypte ten tijde van de farao’s werd deze paarse edelsteen al als iets kostbaars gezien, maar ook in de Romeinse tijd was de steen al bekend.
Vanaf de Middeleeuwen werd de amethist ook in Europa bekend, hier werd hij de bisschopsteen genoemd omdat hij vaak gedragen werd door leiders van de kerk.

Amethist als anti-katermiddel?

In het oude Griekenland geloofde men dat de steen dronkenschap zou verdrijven. Wanneer men wijn dronk uit een beker die gemaakt is van amethist zou je niet dronken worden.
De letterlijke vertaling van het Griekse woord ‘amethystos’ zou zelfs “tegen de roes” betekenen, tenminste als je de Belgische dichter uit de dertiende eeuw Jacob van Maerlant moet geloven.
De kwartskristallen waaruit de amethist ontstaat groeien steeds vanaf een onderlaag en het zijn vooral de spitsen waar de violette kleur het krachtigste is.
Deze punten worden afgebroken om de edelstenen verder te kunnen gebruiken. Van deze ruwe punten kunnen uiteindelijk prachtige stenen geslepen worden voor gebruik in bijvoorbeeld sieraden en juwelen.

Andere kleuren amethist

Door het verhitten van de amethist veranderd de steen langzaam van kleur, zo kan de steen bijvoorbeeld een gele, bruinachtige of groene kleur aannemen.
Dit verhitten kan alleen gedaan worden door gespecialiseerde edelsteen bewerkers en slijper en wordt gedaan bij temperaturen tussen 500 en 750 graden celsius.
Sommige amethisten kunnen langzaam verbleken wanneer ze op een lichte plek bewaard worden, daarom wordt het ook altijd aangeraden om de steen op een donkere plaats te bewaren om zijn intense kleur te behouden.

Onderhoud

Ketting met amethistOverigens kan een edelsteenexpert de oorspronkelijke kleur eventueel ook nog weer terugkrijgen door de steen met radium te bestralen.
De kenmerkende violette kleur van de amethist wordt verkregen door verontreinigingen en het ijzergehalte in de steen in combinatie met ioniserende straling.
Hierdoor is de schoonheid van de edelsteen overdag beter te zien bij natuurlijk zonlicht dan bij kunstlicht.
De steen reinigen met een ultrasoon reiniger is over het algemeen veilig te noemen, doe het echter nooit met een stoomreiniger, want hiermee loop je een groot risico om de steen kapot te maken.
Gelukkig is schoonmaken met de hand in een warm sopje altijd veilig.

Vindplaatsen

Amethisten worden al sinds de Middeleeuwen in Brazilië gevonden, maar ook in Amerika, Canada, Japan, China, Korea en Australië worden veel amethisten gevonden.
In Europa komen amethisten voor in Slowakije, Bulgarije, Tsjechië, Ierland, Zwitserland en bij onze oosterburen Duitsland.
Echter hier in Europa zijn de gevonden stenen aanmerkelijk kleiner dan aan de andere kant van de oceaan.
Het Smithsonian museum in Washington bezit een geslepen amethist van 1362 karaat die gevonden is in Brazilië.

Voorkomen in Nederland?

In Nederland zul je helaas geen amethist tegenkomen, dit terwijl er in de Nederlandse grond wel kwarts wordt gevonden.
Echter het meeste Nederlandse kwarts komt voor als zand op het strand en in de zuidoostelijke provincies.
Overigens kun je in Nederland wel mooie kwartskristallen vinden, deze werden vroeger als afvalproduct beschouwd tijdens de winning van steenkool in de mijnen in het zuiden van Limburg.
Helaas zijn in Nederland niet de omstandigheden aanwezig om deze kwartskristallen te laten ontwikkelen tot amethist.

Helende werking

Amethist kwartskristallenVolgens edelsteengenezers heeft de amethist een zuiverende en beschermende werking en leer je jezelf beter kennen door het dragen van de steen.
De edelsteen zou je ook helpen om diepzittende problemen, zoals verslavingen en depressies, in te zien en deze op te lossen.
Ook zou de steen je lichaam reinigen en helpen bij het verminderen van migraine, nachtmerries en slaapproblemen.