5 Mijnwerkers na 41 dagen gered uit goudmijn

5 Mijnwerkers na 41 dagen gered uit goudmijn

Vlag TanzaniaVijf mijnwerkers zijn na 41 dagen gered uit een goudmijn in het westen van Tanzania en volgens de politie zijn 12 andere mijnwerkers nog vermist.
De mijnwerkers overleefden door wortels, zand, kikkers en kakkerlakken te eten, momenteel worden ze behandeld in het ziekenhuis.
De groep ging de ondergrondse goudmijn in om 11 andere mijnwerkers te redden toen ze vast kwamen te zitten, zegt de politie.

Illegaal goud zoeken

Veel (arme) mensen zoeken illegaal goud in verlaten goudmijnen en afgelegen gebieden van Tanzania in de hoop rijk te worden.
Dit is één van de langste periodes die mijnwerkers onder de grond hebben doorgebracht. In Chili werden in 2010 33 mijnwerkers gered na 69 dagen onder de grond in een reddingsoperatie die wereldwijd het nieuws haalde.

Pogingen om de Tanzaniaanse mijnwerkers te redden werden afgelopen maand na ongeveer een week gestaakt, omdat men de hoop de mannen te vinden had opgegeven.
Maar toen andere mijnwerkers geluiden uit de schachten hoorden werden de hulpdiensten opnieuw snel gealarmeerd in de goudmijn op 900 kilometer van de grootste stad van het land, Dar es Salaam.
De 11 mijnwerkers die als eerste vermist raakten en de collega’s die hun gingen zoeken waren nog steeds vermist en niemand had verwacht dat ze nog in leven konden zijn, zei politiechef Justus Kamugisha.

Ingesloten op 100 meter diepte

Volgens het ministerie van mijnbouw raakten de mijnwerkers ingesloten op 100 meter diepte toen de schacht instortte.
“De mannen zijn zeer zwak,” zegt Badra Masoud, een voorlichter van het ministerie van mijnbouw.
“We overleefden door kakkerlakken, kikkers en andere insecten te eten, terwijl we vies water dronken dat van boven af de schacht in sijpelde,” vertelde een geredde mijnwerker aan de staatstelevisie.
“De batterijen van van onze zaklampen raakten leeg en we eindigden in een soort grot waar we voorheen ons gereedschap bewaarden,” voegde hij eraan toe.
Eens in de zoveel tijd zijn er in de goudrijke delen Tanzania wel berichten van mijnwerkers die opgesloten onder de grond zitten, omwonenden proberen vervolgens een aantal dagen de mannen te redden, maar vaak wordt de moed al snel opgegeven en worden de mijnwerkers aan hun lot overgelaten.
Een zelfde lot stond deze vijf mijnwerkers te wachten tot ze toevallig werden gehoord door andere mijnwerkers. Deze mijnwerkers alarmeerden hun leidinggevende die wederom een reddingsoperatie op touw zette.

Kinderarbeid in goudmijnen Tanzania

Er zijn vele kleine goudmijnen in het westen van Tanzania, de meesten zijn door dorpelingen, waaronder kinderen, uitgegraven.
Wanneer ze goud vinden verkopen ze dit vaak aan een lokale dealer en leven dan een aantal weken van dat geld, wanneer dit op is gaan ze weer onder de grond op zoek naar het gele edelmetaal.
In dit gebied is bijna geen controle op werk- en gezondheidsomstandigheden.
Dit gaat naar verwachting ook niet snel veranderen, mensen zijn gewend geraakt aan het harde leven in de goudmijnen en hebben alleen de hoop dat ze ooit een grote hoeveelheid goud vinden die hun levens kan veranderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.