425 Kilo goud wekelijks gesmokkeld uit Guyana

425 Kilo goud wekelijks gesmokkeld uit Guyana

Vlag GuyanaEerder deze week maakten we al melding van het Zuid-Amerikaanse Guyana die de VS om hulp vraagt om een goudsmokkelaar te veroordelen.

goudsmokkelprobleem

Echter dit blijkt slechts een heel klein deeltje van het goudsmokkelprobleem van Guyana, want minister van mijnbouw Raphael Trotman maakte vandaag bekend dat het probleem nog vele malen groter is.
Ongeveer 425 kilo goud wordt wekelijks uit Guyana gesmokkeld waardoor het land tot 60% van zijn geproduceerde goud op deze manier verliest, zegt minister van mijnbouw Raphael Trotman.
“Ik geloof dat we ongeveer 50 tot 60% van onze goudproductie verliezen door goudsmokkel,” vertelde Trotman de verslaggevers tijdens een persconferentie.
Hij zegt dat hij data in handen heeft waaruit blijkt dat ongeveer 15.000 troy ounce, of 425 kilo, van het gele edelmetaal Guyana uit wordt gesmokkeld per week.

Volgens hem reist het goud door Brazilië, Suriname en belandt het in de Verenigde Staten en zelfs in Europa en het Midden-Oosten.
Met een goudprijs van $1.000 per troy ounce goud zou dit betekenen dat er per week voor $15.000.000 aan goud het land uit wordt gesmokkeld.

FBI assisteert Guyana

Trotman vertelde dat een team van de FBI hem vorig jaar bezocht en hem en de minister van veiligheid, Khemraj Ramjattan, vertelde over het goudsmokkelprobleem.
Ook hebben ze toen met de Special Organised Crime Unit (SOCU) gesproken over de hoeveelheid goud en de plaatsen waar het edelmetaal in- en uit wordt gesmokkeld.
De Guyaanse regering in Georgetown gaat daarom een hechte samenwerking aan met de Amerikaanse regering in Washington om het goud te onderscheppen en de aangifte van het gele metaal in de VS te onderzoeken.
Maar volgens Trotman is niet al het gesmokkelde goud in Noord-Amerika afkomstig uit Guyana.
“We hebben indicaties dat het goud ook afkomstig is uit Colombia en misschien Venezuela dat alleen op doorreis is door Guyana door de zwakke beveiliging van het land,” zei Trotman.
Op de vraag wat hij tegen de goudsmokkel wil gaan doen antwoordde Trotman: “Het ministerie werkt samen met de politie en de SOCU om de georganiseerde goudsmokkel aan te pakken.”

Probleem al maanden bekend

Raphael TrotmanHet is onduidelijk waarom de goudsmokkel op zo’n grote schaal heeft kunnen doorzetten terwijl het probleem al maanden geleden aan het licht kwam.
Trotman drong erop aan dat het feit dat een team uit de VS is overgekomen om te praten over samenwerken en het opbouwen van een betere relatie genoeg zegt over dat er wel degelijk iets aan gedaan wordt.
Volgens hem wijst de gestegen hoeveelheid goud die afgelopen jaar gedeclareerd is erop dat er al een groot gat in de goudsmokkel is geslagen.
“We zetten kleine stapjes voorwaarts en we zijn bijzonder blij over de vorderingen die we hebben gemaakt,” zei Trotman.
Volgens de minister hebben de twee grote buitenlandse goudmijnbedrijven iets meer dan 40.000 troy ounce goud aangegeven, daarom moeten het de kleinere lokale goudmijnen zijn die de productie over de 400.000 ounce goud hebben getild.
In 2015 werd in totaal 451.490 troy ounce goud aangegeven, dit betekent een stijging van 16,5% ten opzichte van 2014.

Aantal personen in beeld

Op de vraag of ze iemand specifiek of bepaalde groepen verdachten van goudsmokkel antwoordde Trotman dat men uit het feit dat de FBI in het land is kan opmaken dat ze een aantal interessante personen op de radar hebben.
Hierna zei hij meteen dat hoewel ze personen op een lijst hebben, dat hij geen namen of identiteiten prijs zal geven.
Hoewel bij het exporteren van goud uit Guyana aan bepaalde protocollen moet worden voldaan heeft het land niet de middelen of mankracht om al het goud te sealen en een keurmerk mee te geven.
Echter zullen er altijd mensen blijven die een manier vinden om het systeem om de tuin te leiden.

Belasting op goud verlagen?

Gevraagd of de overheid misschien de belasting op goud zou kunnen verlagen om het smokkelen terug te dringen antwoordde Trotman dat dat bijna geen impact zou hebben.
“Het is niet bewezen dat het verlagen van belastingen automatisch zal leiden tot een stijging van het aantal declaraties, omdat je de ware reden moet achterhalen waarom mensen goud smokkelen.”
“Het heeft niet alleen te maken met een betere goudprijs in het illegale circuit, maar ook het witwassen van onrechtmatig verkregen geld en eigendommen.”
“Uit de onderzoeken die we hebben gedaan blijkt dat het verlagen van belastingen niet zal leiden tot een grotere hoeveelheid aangegeven goud,” zegt Trotman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.