3 Illegale goudzoekers omgekomen na instorting

3 Illegale goudzoekers omgekomen na instorting

Welcome to ZimbabweIn een verlaten goudmijn in Zimbabwe zijn 3 illegale goudzoekers bedolven toen de schachten van de goudmijn het begaven.
Twee van de drie slachtoffers waren broers (39 en 35 jaar), terwijl een andere broer (41 jaar) het ongeluk overleefde, het derde dodelijke slachtoffer was een man van 30.
Volgens Daram Ncube, hij werkte in de goudmijn voordat deze werd gesloten, viel er een grote steen op de 4 mannen terwijl ze ondergronds goud zochten met goudpannen.

Illegale goudpanners

“Ze waren illegaal aan het goudpannen in een gesloten goudmijn rond middernacht toen het ongeluk gebeurde. Eén van de vier goudzoekers die het ongeluk overleefde wist de hulpdiensten te alarmeren en kon gered worden. Hij had borst, been en nekklachten en werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht,” zegt Ncube.
De Geelong Mine werd vorig jaar gesloten door het ministerie van mijnbouw, maar er wordt nog vaak illegaal goud gezocht door goudpanners.
Volgens ooggetuigen was het indrukwekkend om te zien hoe de lichamen naar boven werden gehaald, omdat de lichamen zwaar verminkt waren.

Lichamen in slechte staat“Eén van de lichamen was er slecht aan toe. We moesten de lichaamsdelen in een grote zak doen. We denken dat hij rechtop stond toen het rotsblok op zijn hoofd viel,” zegt een anonieme ooggetuige.
De vier goudzoekers werkten in het verleden legaal in de Geelong goudmijnen zijn na de sluiting illegaal met hun werkzaamheden doorgegaan.
Een werknemer van de gesloten goudmijn zegt dat de politie alle illegale goudzoekers 48 uur de tijd heeft gegeven om het terrein van de goudmijn te verlaten.
“We worden nu behandelt als criminelen, maar we wachten eigenlijk alleen maar op de heropening van de goudmijn. Waar moeten we heen op zo’n korte termijn?,” zegt één van de illegale mijnwerkers.
De gestrande families zijn al begonnen met het pakken van hun koffers om het terrein te verlaten, maar de meesten hebben niet eens geld om een busrit naar huis te betalen.
Vorige week was er in een ander Afrikaans land ook al een ongeluk met illegale goudzoekers. In Liberia werden 14 illegale mijnwerkers bedolven onder puin na een aardverschuiving.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.