Zilver

Zilver

Zilver is een geliefd wit overgangsmetaal dat veel wordt gebruikt als
grondstof voor juwelen. Ook is zilver vaak het metaal waarvan
prijzen voor tweede plaatsen in de sportwereld worden gemaakt.

Historie van zilver

Al sinds de oudheid wordt zilver gebruikt om sieraden van te maken, ook gebruikte men zilver om munten van te maken als betaalmiddel.
Zilver dankt zijn symboolnaam Ag aan de Latijnse benaming voor zilver, namelijk Argentum. De naam “zilver” komt waarschijnlijk van het oudduitse woord “silbar”.
Naast goud is zilver een geliefd edelmetaal om sieraden uit te vervaardigen, dit omdat zilver net als goud makkelijk te bewerken is. Daarnaast is zilver de beste geleider van warmte van alle metalen ter wereld.

Voorkomen

Zilver komt in de natuur voor zowel verbonden met andere ertsen als los. Het wordt onder andere gevonden in ertsen van lood, loodzink, koper en goud.
De grootste zilverafzettingen en dus ook de grootste zilvermijnen bevinden zich in de V.S., Peru, Canada, Mexico.
Vroeger kon, net als bij goud, de ontdekking van een grote zilverader leiden tot een grote “zilverkoorts”.

Handel in zilver

Zilveren ringDat zilver een waardevol metaal blijkt dagelijks op de internationale markten waar dagelijks duizenden ounces fysiek zilver wordt verhandeld, maar ook de handel in aandelen zilver heeft de afgelopen decennia een vlucht genomen.
Net als bij goud wordt de zilverprijs bepaalt in Amerikaanse dollars per troy ounce (ongeveer 31 gram).
Toen 2 zonen van de Texaanse oliemagnaat H.L. Hunt in 1970 begonnen met het opkopen van grote hoeveelheden zilver en uiteindelijk in 1980 meer dan een miljoen ounce zilver op de markt brachten steeg de zilverprijs tot een recordhoogte van 49 dollar.
Echter toen de zilverprijs weer instortte was het snel afgelopen met de gebroeders Hunt en moesten ze een verlies van enkele miljarden dollars nemen. Pas in april 2011 bereikte zilver weer een prijs van 49 dollar per troy ounce.