Wie bepaalt de goudprijs?

Wie bepaalt de goudprijs?

De goudprijs, we lezen er elke dag over. De waarde van een gram, een kilo of een Troy Ounce goud is weer gezakt, of juist gestegen. Maar wie bepaalt nu de waarde van goud? En waar wordt deze op gebaseerd?

London Gold Fixing

Actuele goudprijsDe prijs van goud wordt twee keer per dag, namelijk om 10:30 en 15:00 Engelse tijd, bepaald door de London Gold Fixing, de rest van de dag fluctueert hij rond de vastgestelde waarde.
De prijsbepaling werd tot 2004 gedaan in het pand van Nathan Mayer Rothschild & Sons door de leden van de London Gold Market Fixing Ltd.
Echter in 2004 verliet Nathan Mayer Rothschild de goudmarkt in Londen en verkocht zijn plaats aan Barclays.
Vanaf toen werd de goudprijs bepaald in een telefonische vergadering op een speciale beveiligde lijn omdat sommige banken gingen verhuizen en ver van de Bank of England vandaan kwamen te zitten.
Hierdoor was het onmogelijk om elke dag twee keer in levende lijve bij elkaar te komen om de goudprijs te bepalen.

Goudprijs tweemaal daags bepaald

Goudstaven opgestapeldToch wordt de goudkoers nog tweemaal daags bepaald, met uitzondering van kerstavond en oudejaarsavond dan wordt hij slechts één keer vastgesteld, namelijk in de ochtend.
De London Gold Fixing is bedoeld om een prijs vast te stellen voor contracten tussen leden van de London Bullion Market.
Maar de goudkoers is ook een herkenbare prijsbepaling voor alle andere handelaren over de gehele globale goudmarkt en is daardoor uitgegroeid tot de wereldwijde richtprijs.
De goudprijs wordt elke dag om 10:30 en 15:00, Engelse tijd, bepaald in drie verschillende valuta, namelijk de Amerikaanse dollar (USD), de Engelse pond (GBP) en de euro (EUR).
De huidige leden van de Londen Gold Fixing zijn: Barclays, the Bank of China, Goldman Sachs, HSBC Bank USA, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Société Générale, Standard Chartered, Scotia-Mocatta (Scotiabank), the Toronto-Dominion Bank, en UBS.

De allereerste Gold Fixing

De eerste Gold Fixing was op 12 september 1919 om 11:00 uur, toen werd de goudprijs vastgesteld op 18 shillings en 9 pence (ongeveer 5 GBP). Op dat moment was de goudprijs in New York $19,39.
De vijf originele leden van de Gold Fixing waren Rothschild & Sons, Mocatta & Goldsmid, Pixley & Abell, Samuel Montagu & Co. en Sharps Wilkins.
Het grappige is dat de goudkoers in eerste instantie ook al over de telefoon werd bepaald, tot de leden besloten elke dag bij elkaar te komen in het kantoor van Rothschild in New Court.

China’s eigen goudprijs

China bepaalt eigen goudprijsVanaf 19 april 2016 heeft bepaalt China zijn eigen goudprijs. Het land probeert hiermee de wereldwijde prijsbepaler van het gele edelmetaal te worden.
China is de grootste goudproducent ter wereld en baseert de eigen goudkoers op op de nationale valuta, de Chinese yuan.
De Shanghai Stock Exchange zette de goudprijs op 19 april voor de eerste keer op 256,92 yuan, dit komt neer op ongeveer €35,20 per gram goud.
Lees meer over de China Gold Fix: China bepaalt eigen goudkoers