Gouden Tientje (NL)

Gouden Tientje (NL)

Gouden Tientje Lodewijk NapoleonHet “gouden tientje”, een begrip van de oude Nederlandse munteenheid gulden.
In de tijd van Lodewijk Napoleon, in het begin van de 19e eeuw zijn de eerste gouden 10 gulden munten geslagen. Deze eerste “gouden tientjes” zijn zeer schaars en zijn tegenwoordig daarom ook zeer waardevol (rond €35.000).

Gouden Tientje (1813 / 1890)

Tijdens de regeerperiode van koning Willem I kreeg het tientje zijn definitieve vorm en gewicht.
Het gewicht was namelijk 6,7290 gram en de diameter van het eerste Gouden Tientje was 22,5 mm.
Deze munt had een goudgehalte van 90%, wat neerkomt op 21,6 karaats goud.
 
Ten tijde van koning Willem II zijn de tientjes alleen in 1842 geslagen, wat ook deze munt zeer schaars en waardevol maakt (rond €10.000).
Tijdens zijn bewind zijn er ook soortgelijke negotiemunten geslagen met in plaats van de waarde-aanduiding van 10 gulden het gewicht en goudgehalte.
In de tijd van Willem III zijn van 1875 tot 1889 meer dan een miljoen gouden tientjes geslagen, wat deze munten minder zeldzaam maakt.

Koningin Wilhelmina

Gouden Tientje huwelijk Willem Alexander en Maxima 2002Tijdens de regeerperiode van koningin Wilhelmina zijn de laatste gouden 10 gulden tientjes geslagen in Nederland. Destijds zijn ze in 4 verschillende uitvoeringen geslagen met een oplage verschillend van enkelen tot miljoenen.
In 2002 ten tijde van koningin Beatrix zijn er met de invoering van de euro pas weer gouden tientjes geslagen, met hetzelfde gewicht en goudgehalte, echter met een nominale waarde van €10.
Na de troonwisseling van koningin Beatrix naar koning Willem-Alexander zijn er meerdere gouden tien euro munten uitgebracht, het gaat hier echter puur om herdenkingsmunten.

Zilveren Tientje

Naast het Gouden Tientje circuleerde er vanaf 1970 tot 2001 ook een Zilveren Tientje door Nederland.
Zilveren Tientje Nederland HerrijstDeze 10 gulden munten zijn echter nooit als betaalmiddel in omloop geweest, maar werden geslagen als herdenkingsmunt.
De eerste werd in 1970 geslagen ter ere van de wederopbouw van de Nederlandse steden na de Tweede Wereldoorlog. Deze munt had de passende titel: ‘Nederland Herrijst’.
In 1973 werd er een Zilveren Tientje geslagen ter ere van het zilveren regeringsjubileum van koningin Juliana (1948 – 1973).
Deze twee munten hadden hetzelfde gewicht en zilvergehalte als de rijksdaalders van voor de Tweede Wereldoorlog.

50 Jaar Benelux

In 1994 werd er nog een speciale zilveren gedenkmunt geslagen ter ere van het 50-jarig bestaan van de Benelux.
De keerzijde van deze munt waren hetzelfde als de 250 Belgische en Luxemburgse frankmunt om eenheid aan te tonen. Op de voorzijde van de Nederlandse munt prijkte een afbeelding van koningin Beatrix.
Vanaf 1995 zijn nog vijf andere versies van het Zilveren Tientje uitgegeven, elk met een verschillend thema.