Goud

Goud

goud ruwGoud is een geel edelmetaal dat tegenwoordig vooral wordt gebruikt om juwelen en sieraden van te maken.
Wereldwijd liggen er in de kluizen van de centrale banken echter ook vele tonnen goud.
Landen als de Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk houden een gigantische goudreserve achter de hand hun valuta te kunnen ondersteunen tijdens financieel moeilijke tijden.

Goud

Natuurlijk is de hoeveelheid goud die een land bezit ook een vorm van machtsvertoon, mede daarom zijn Rusland en China de afgelopen jaren als een malle goud aan het inslaan.
Ze proberen hiermee de strijd met de Amerikaanse dollar aan te gaan en hun eigen valuta, de Russische roebel en de Chinese yuan, sterker te maken om hun positie in de wereldeconomie en op de globale goudmarkt te versterken.

Goudreserve Nederland

Nederland heeft overigens, gezien zijn kleine oppervlakte, ook een relatief grote goudreserve (Wikipedia), we hebben namelijk 612 ton goud (2014), waarvan het overgrote deel in het buitenland ligt opgeslagen.
In de scheikunde wordt goud aangeduid met het symbool Au, dit is een afkorting voor het Latijnse woord “aurum”.
Omdat goud al sinds de oudheid staat voor rijkdom en welvaart is het al eeuwen lang het meest gezochte metaal ter wereld.

Eigenschappen

Als elektrische geleider werkt goud bijzonder goed, daarom wordt het ook vaak gebruikt op printplaten van computers, telefoons en allerlei andere apparatuur.
Met een smelttemperatuur van 1.064 °C is goud makkelijk te vervormen om bijvoorbeeld in een mal gegoten te worden en verwerkt tot goudstaaf.
Al het goud wat ooit is gewonnen vanaf de eerste ontdekking tot het heden past in een olympisch zwembad, zo zeldzaam is dit edelmetaal.
Van zichzelf is goud een zacht metaal, daarom wordt het voor de meeste toepassingen gemengd met andere metalen (legering) om het goud harder en steviger te maken.
De zuiverheid van goud wordt in karaat (K) gemeten. Puur goud is 24 karaat, maar zoals gezegd wordt goud voor gebruik bijna altijd gelegeerd met een ander metaal omdat het anders te snel buigt en vervormt. De meest voorkomende zuiverheidsgraden zijn 22, 18 en 14 karaat.

America Eagle Gold CoinGoud als betaalmiddel

Vanaf meer dan 4.000 jaar geleden is bewezen dat goud werd gebruikt als betaalmiddel. Vanaf de 7e eeuw v.Chr. kon men al munten slaan.
Deze druppelvormige munten bestonden vaak uit een legering van goud, zilver en koper.
Een aantal bekende gouden munten uit latere tijden zijn: American Eagle (VS), Britannia (Engeland), Krugerrand (Zuid-Afrika) en natuurlijk het Gouden Tientje uit Nederland.

Investering

Als investering wordt goud gezien als een “veilige haven” omdat goud altijd een grote waarde zal houden, daarom kopen veel mensen fysiek goud in de vorm van gouden munten of goudstaven om thuis in de kluis te leggen.
Maar men kan ook kiezen om “papiergoud” te kopen, hiermee koopt iemand een bepaalde hoeveelheid fictief goud. Dit goud is nergens echt aanwezig en bestaat alleen op papier en in computers.
De goudprijs wordt tweemaal daags vastgesteld door de 5 leden van de Gold Pool die gezamelijk de London Gold Fixing vormen. De London Gold Fixing wordt gezien als wereldwijde richtprijs en wordt gevormt aan de hand van vraag en aanbod.
De prijs van goud wordt in Amerikaanse dollars per troy ounce (31,1 gram) uitgedrukt en bereikte in 2011 een recordhoogte van meer dan 1.900 dollar per ounce.
Voordat je goud gaat kopen check dan eerst het volgende artikel, waarin ik je 10 redenen geef waarom je juist nu in deze tijd goud kunt kopen: Goud kopen? 10 Redenen om juist nu goud te kopen.

Goud in de Tweede Wereldoorlog

Nazi goudTot 1914 lag er voor elke Duitse mark een bepaald gewicht in goud in de kluizen van de Bundesbank. Eén Duitse mark was gelijk aan 1/2790 kg fijn goud.
De Engelse pond en Franse frank hadden destijds eenzelfde systeem waarbij voor elke pond of frank een gewichtseenheid in goud in de kluizen lag.
Toen Duitsland in de jaren ’20 van de vorige eeuw gebukt ging onder een gigantische inflatie (hyperinflatie) ging de waarde van de Duitse Mark sterk onderuit.
Er werden destijds zelfs biljetten van honderd biljoen, of 100.000.000.000.000, mark gedrukt en men moest kruiwagens vol papiergeld aanslepen om iets simpels als een brood te kopen.
Om tijdens deze hyperinflatie toch de Duitse oorlogsmachine weer op krachten te kunnen brengen vergaarde Hitler veel goud door het te stelen van de Joden en andere ongewenste bevolkingsgroepen.
Dit goud werd vervolgens verkocht aan vooral Zwitserland waardoor Duitsland van deze Zwitserse franken olie en andere grondstoffen kon kopen.
In 2015 dook er een verhaal op in de media dat twee schatzoekers een vermiste nazi-goudtrein hadden gevonden die volgeladen zou zijn met goud en edelstenenHet bestaan van deze goudtrein is echter nog steeds niet bewezen.

FIFA World Cup TrophyGouden Sportprijzen

In de sportwereld staat goud voor het hoogst haalbare, immers voor de meeste wedstrijden krijgen de winnaars een gouden trofee of medaille (en natuurlijk een leuke smak geld :).
De nummers twee en drie worden meestal beloond met zilver en brons.
De twee bekendste gouden sportprijzen zijn: de Olympische gouden medaille voor het winnen van een Olympisch onderdeel en de FIFA World Cup voor de winnaar van het WK voetbal.

Toepassingen

  • De meest bekende en voorkomende toepassing van goud is in sieraden en juwelen, dit is omdat goud een mooie glans heeft, waardevol is en makkelijk te vervormen. Meer dan 80% van al het goud dat op aarde in omloop is wordt gebruikt voor sieraden.
  • Als kronen in de tandheelkunde (de bekende gouden tand).
  • Als coating op de helmen van ruimtevaarders en van satellieten omdat het ultraviolette straling goed reflecteert.
  • Gouden nanodeeltjes worden gebruikt voor het bestrijden van tumoren in het lichaam.
  • In (dure) restaurants worden deserts soms met eetbaar goud bedekt. Ook worden bonbons vaak met dit eetbaar bladgoud verguld.
  • Deze fijne deeltjes van 24-karaats bladgoud worden ook verwerkt in dranken als Goldstrike een Danziger Goldwasser.