Goud zoeken

Goud zoeken

Goud zoeken, wat is er nu leuker en avontuurlijker dan zelf goud te gaan zoeken en hopelijk te vinden. Op deze pagina kunt u een aantal manieren lezen die wereldwijd worden gebruikt om goud te vinden.

Prospectie

Goud wasinstallatie met graafmachineHet begint allemaal met het prospecteren (onderzoeken) van een stuk grond. Vroeger was prospectie veelal gebasseerd op geluk en een goed gevoel. Waar de moderne prospector juist geologie studeert, en zich specialiseert in de prospectie.
De kennis van de vroegere prospectie op een gebied helpt in het bepalen van de plaats van nieuwe prospectieve gebieden. Prospectie omvat geologische afbeeldingen, de analyse van gesteente en rotsen en soms de intuïtie van de prospector.

Goud delven

Goud dredgeWanneer tijdens de prospectie blijkt dat de grond rijk genoeg is aan goud kan worden begonnen met het delven. Met graafmachines moet meestal eerst naar een paar meter diepte gegraven worden “overburden” voordat de rijke grond “paydirt” tevoorschijn komt.
Deze grond wordt daarna vervoerd naar de wasinstallatie, waar eerst de grote stenen uit de substantie worden gefilterd. Vervolgens word het zand en grind verder gewassen tot in de sluisbak “sluicebox” waar het bijna 20x zwaardere goud gezakt is naar de matten die op de bodem liggen. Zand en grind is niet zwaar genoeg om te zakken en spoelt er samen met het water weer uit “tailings”.

Goud zoeken met een dredge

Een andere manier van goud winnen is met een dredge. Een goud dredge is een alles in één machine die op een rivier achter elkaar grote scheppen uit de bodem neemt en deze grond meteen in de aanwezige wasinstallatie achter op het vlot zuivert.

Goud duiken

Duiken naar goudEen derde minder gebruikelijke manier om goud te winnen is naar goud duiken. Dit wordt veelal gedaan op de bodem van de Beringzee waarbij een duiker met een pomp onder water grond en grind van de bodem zuigt. Deze grond word naar boven gepompt, waar zich aan de oppervlakte op het vlot een wasinstallatie bevindt.

Metaaldetector

Goud zoeken met een metaaldetector is misschien wel de eenvoudigste manier is om met een metaaldetector een stuk land uit te kammen.

Goud zoeken in Nederland

Goud zoeken kan ook in Nederland, al zul je in Nederland waarschijnlijk niet heel veel succes hebben, op wat oude munten na misschien.
Lees hier alles over goud zoeken in Nederland.
Vooral in Australië zijn veel grote goudvondsten (nuggets) gedaan met een metaaldetector.