Bladgoud

Bladgoud

Bladgoud bewerkt op een goudkussenBladgoud is goud dat vaak nog steeds met een hamer handmatig wordt geplet tot een uiteindelijke dikte van 0,0001 mm.
Zo kan een goud nugget met een diameter van 0,5 cm bijvoorbeeld worden uitgeslagen tot een heel dun laagje wat met een oppervlakte van 0,5 m².
Bladgoud wordt veelal gebruikt om de meest uiteenlopende voorwerpen te bedekken met goud, zoals: meubels, beelden, de lijsten van schilderijen en het versieren van de banden van een boek.

Historie van bladgoud

De Romeinen en Vikingen maakten al gebruik van de bladgoud-techniek, waardoor veel heiligdommen in deze culturen werden bedekt met bladgoud. Helaas zijn veel van deze voorwerpen in de loop der eeuwen gestolen, of weer teruggesmolten tot grotere gouddelen.

Productie

Voor bladgoud is een legering nodig die het goud makkelijk te vervormen maakt, meestal wordt het goud samengevoegd met titanium, koper of zilver.
Hierna wordt deze legering net zo lang met een wals bewerkt, of met de hand gehamerd, tot de gewenste dikte is bereikt.
Als het bladgoud dun genoeg wordt gemaakt kan 1 kilo goud een oppervlakte van 500 m2 bedekken.

Aanbrengen

Om te zorgen dat het bladgoud niet scheurt moet je over zeer veel geduld en fijne techniek beschikken.
worden de volgende gereedschappen gebruikt: een goudkussen (zie afbeelding), goudmes, goudaanlegger en een goudstoffer.
Fles GoldstrikeOm het bladgoud vervolgens goed aan elkaar te hechten worden verschillende bindmiddelen gebruikt, zoals: Mixtion op oliebasis, gelatine/eiwitten op waterbasis en kunsthars op acrylbasis.

Bladgoud in de keuken

Ook in de culinaire wereld wordt bladgoud gebruikt. In deze vaak duurdere restaurants worden taarten bedekt met eetbaar goud, ook wordt het soms in deserts verwerkt.
Maar ook in de dranken Goldstrike en Danziger Goldwasser is bladgoud verwerkt.